Sarajevski srednjoškolci prvi put učestvuju u “Maršu mira”: Od jučer koračaju u čast žrtvama genocida

Ovo godine prvi put učenici iz Kantona Sarajevo učestvuju organizirano u “Maršu mira”. Na inicijativu Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja provodi ukupne pripreme u ovom poduhvatu.
 
Cilj je okupiti učenike, nastavnike i direktore srednjih škola Kantona Sarajevo, kako bi zajedno, na dvadesetu godišnjicu “Marša mira” i godinu usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici od Generalne skupštine UN-a, odali počast žrtvama te potaknuli dijalog o važnosti mira, tolerancije i suživota.
 
“Za obrazovni sistem Kantona Sarajevo ovo je historijski poduhvat jer je ovo prvi put da učenici mnogobrojnih srednjih škola organizirano i zajedno odlaze na ‘Marš mira’. Do sada su zabilježeni sporadični odlasci učenika pojedinih, rijetkih srednjih škola u Kantonu Sarajevo. Ovo je važan korak u izgradnji i njegovanju kulture sjećanja, i to sistemski, kroz obrazovni sistem. Prisjećamo se žrtava genocida u Srebrenici i odgajamo nove generacije da pamte i da svojom moralnom snagom promoviraju mir, sjećanje i solidarnost ovdje i u svijetu”, izjavila je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović.
 
“Ove godine iz naših srednjih škola okupili smo 55 učesnika ovog našeg organiziranog poduhvata. ‘Marš mira’ je okupio prijatelje koji su dali veliku podršku doniranjem prehrambenih artikala, usluga prevoza i drugih donacija. Nabavili smo potrebnu opremu i vjerujem da na ovaj način pravimo temelj za sva buduća učešća učenika iz Kantona Sarajevo u Maršu mira”, naglasio je Semir Salihović, pomoćnik direktorice Instituta i glavni koordinator ovog pohoda srednjih škola.
 
“Za sve učesnike kreirali smo i Uputstvo koje pruža smjernice i korake potrebne za uspješno učešće u ‘Maršu mira’. U njemu su istaknute opće napomene, očekivani modeli ponašanja, zatim ono što učenicima nije dozvoljeno na pohodu, kao i dodatne preporuke koje učesnicima mogu biti od koristi. Ovom prilikom posebno želimo izraziti zahvalnost školama koje su se odlučile učestvovati u projektu. Njihova spremnost i posvećenost ovoj inicijativi pokazuju istinski osjećaj odgovornosti i zajedništva, te služe kao inspiracija za sve učesnike. Bez njihove podrške i angažmana, realizacija ovog značajnog projekta ne bi bila moguća”, navodi direktorica Instituta Senada Salihović.
 
Tokom “Marša mira” organiziraju se različite aktivnosti, poput edukativnih radionica, predavanja i kulturnih događanja, s ciljem informiranja učesnika o historijskom kontekstu događaja u Srebrenici i poticanja dijaloga o pomirenju i izgradnji budućnosti bez sukoba. Svi učenici-učesnici “Marša mira” dobili su na poklon knjigu “Maloljetnik na putu smrti” autora Hasiba Suljića.