Druga edukativna radionica za stručne saradnike predškolskih ustanova Kantona Sarajevo

Dana 24. 1. 2024. godine u prostorijama Predškolske ustanove “Maarif Kindergarten” održana je druga edukativna radionica za stručne saradnike predškolskih ustanova Kantona Sarajevo u sklopu programa “Škola roditeljstva”, dijela programa “Rastimo zajedno” za djecu najranije dobi, pod nazivom “Četiri stuba roditeljstva”.
Realizatorice, voditeljice radionica Abida Kapetanović, uposlenica JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, i Alma Macić, odgajateljica JU “Djeca Sarajeva”, kroz očekivane ishode učenja ukazale su pedagozima, psiholozima i odgajateljima na načine roditeljskog ponašanja i odnosa prema djetetu koji su povezani s djetetovim razvojem.
Prezentirale su mnoga psihološka istraživanja o poželjnom i nepoželjnom odnosu odraslih prema djeci, ali mnogo o tome govori Konvencija UN-a o pravima djeteta (sintagma – “najbolji interes djeteta”). Također, istakle su bitnost osvještavanja vlastitog shvatanja dobrog roditeljstva, da je upoznavanje s četiri stuba roditeljstva u najboljem interesu djeteta te važnost preispitivanja vlastitih roditeljskih vrijednosti i ponašanja.
Ovim putem se još jednom zahvaljujemo direktorima Mirsadi Čolaković i Sanelu Mušoviću, kao i dr. Sabri Kan i predstavnicima Predškolske ustanove “Maarif Kindergarten” na dobrodošlici, ustupljenom prostoru i osvježenju za 37 prisutnih stručnih saradnica.

Sektori