Edukativne avanture za razvijanje ljubavi prema Bosni i Hercegovini

U cilju upotpunjavanja znanja o miru i bogatoj historiji Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje zajedno s Institutom započelo je u prvom polugodištu 2023/2024. godine seriju studijskih posjeta pod nazivom “Od rata do mira” za učenike prvih razreda srednjih škola Kantona Sarajevo. Ove posjete dio su posebnog programa pod nazivom “Kultura sjećanja” koji ima za cilj poticanje patriotizma kod mladih kako bi još više voljeli svoju domovinu.
Direktorica Instituta predstavila je ovaj program na sastancima s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova Srednjobosanskog i Unsko-sanskog Kantona.
Svrha ovih posjeta nije samo najava budućih putovanja učenika u odabrane lokalitete poput Fojnice, Travnika, Jajca, Bihaća, Cazina, Bužima, Kozarca i drugih, već i razmatranje mogućnosti za posjete učenika navedenih općina i gradova Kantonu Sarajevo, kao i istraživanje drugih dijelova Bosne i Hercegovine.
Nakon uspješnih sastanaka s lokalnim vlastima, dogovorena je uspostava koordinirane saradnje između Instituta i predstavnika lokalnih vlasti. Ova saradnja osigurat će sigurnost učenicima tokom posjeta te im omogućiti kvalitetne obrazovne sadržaje o historiji i ljepoti domovine širom zemlje.

Sektori