Uvod u kurikulum i karakteristike predmetnih kurikuluma

U ponedjeljak, 28. 8. 2023. godine realizirano je stručno usavršavanje nastavnika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo pod nazivom “Uvod u kurikulum i karakteristike predmetnih kurikuluma”. Ova edukacija je namijenjena nastavnicima koji su ranije bili spriječeni da prisustvuju, koji prvi put izvode nastavu prema Nastavnom planu i programu sa definisanim ishodima učenja, odnosno mjerljivim pokazateljima znanja koje je učenik usvojio, a koji će se primjenjivati u školskoj godini 2023/2024. godini u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo.

Na ovom stručnom usavršavanju u organizaciji JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja prisustvovalo je 570 nastavnika, što ukazuje na veliki interes i važnost teme koja je obrađivana. Prisutni nastavnici su imali priliku, u plenarnoj formi, aktivno sudjelovati i postavljati konstruktiva pitanja ali i davati korisne sugestije predstavnicima Instituta.

Primarni cilj ovog stručnog usavršavanja je bio osnažiti nastavnike i pripremiti ih za primjenu novih nastavnih planova i programa koji se temelje na ishodima učenja, a omogućena je razmjena iskustava i ideja. Na kraju je održana informativno-konsultativna radionica za nastavnike koji izvode nastavu prema EU VET programu.

Sektori