U organizaciji Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, bit će organizirano stručno usavršavanja odgajatelja, nastavnika, stručnih saradnika, pomoćnika direktora i direktora zaposlenih u javnim i privatnim ustanovama Kantona Sarajevo o temi kurikularna reforma u Kantonu Sarajevo.

Kurikulumi izrađeni na jedinstvenoj metodologiji, koja nudi novi pristup podučavanju i učenju, bit će predstavljeni u hotelu Hills u Sarajevu 24., 25., 26., i 29. augusta 2022. godine. Kao takvi, činit će centralni dio kurikularne reforme čija implementacija slijedi već od početka školske 2022./2023. godine na nivou devetogodišnjeg osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja i srednjoškolskog obrazovanja.

Cilj Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, od početka aktivnog rada, krajem aprila 2022. godine, jeste profesionalno i kvalitetno pružati podršku odgajateljima, nastavnicima, stručnim saradnicima, pomoćnicima direktora i direktorima zaposlenim u javnim i privatnim ustanovama Kantona Sarajevo. Imajući u vidu činjenicu da, osim održanih online prezentacija predmetnih kurikuluma, nisu organizirana stručna usavršavanja iz ove oblasti do sada, stručni tim Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo je definirao potrebu za organiziranjem ovakvog stručnog usavršavanja iz oblasti kurikularne reforme s fokusom na ishode učenja. Do sada su izrađeni i javno objavljeni 22 kurikuluma od čega 21 predmetni kurikulum i kurikulum za Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, koje možete pronaći na online platformi: https://kurikulum.ks.gov.ba/ i web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Trenutno je u pripremi 38 predmetnih kurikuluma, koji će biti objavljeni u narednom periodu.

Radujemo se zajedničkoj promociji kurikularne reforme u Kantonu Sarajevo.

Sektori

Linkovi za prijave

18.08.2022.