Međupredmetna saradnja

U utorak, 16.5.2023. godine u JU OŠ “Fatima Gunić” u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, putem Timova za podršku implementaciji predmetnih kurikuluma održane su radionice nastavnika implementatora predmetnih kurikuluma prirodno-matematičke grupacije i IT oblasti po principu heterogenih grupa. Radionicama je prisustvovalo 105 nastavnika sarajevskih osnovnih i srednjih škola.
U okviru prve radionice na temu međupredmetnog povezivanja nastavnici su birali po tri ključne teme za svaki pojedinačni predmet navodeći međusobna preklapanja unutar ishoda učenja predmetnih kurikuluma s ciljem planiranja aktivnosti u datom polugodištu.
Drugom radionicom nastavnici su osmišljavali zajednički projekt u kontekstu stvarnog života dajući odgovor na pitanje opravdanosti i svrhe planiranja i podučavanja formalnog projekta, razumijevanja teme, problema, ideje ili pristupa iz interdisciplinarne perspektive, drugim riječima, zašto se svrha ne može postići samo kroz jednu disciplinu. Ujedno, nastavnici su birali aktivnosti i strategije koje planiraju poduzeti u procesu podučavanja i naveli vještine učenika koje će se koristiti i razvijati tokom ovog projekta.
Zadovoljstvo je bilo čuti konkretne primjere iz prakse od kojih ćemo izdvojiti samo neke:
– kvalitet zraka u našem kantonu
– saobraćajna infrastruktura kao podrška cjelokupnom sistemu povezanosti
– prevoz učenika u ambijentu saobraćajnog kolapsa
– hidroelektrane kao podrška samostalnoj energetskoj mreži
– vodni resursi i njihova iskoristivost
– izrada simulacija koje prate realno vrijeme očitanja i ažuriranja podataka.
Zahvaljujemo upravi i osoblju škole JU OŠ “Fatima Gunić” na gostoprimstvu i tehničkoj pomoći oko realizacije radionica te se nadamo da će kreativne radionice ove vrste poslužiti nastavnicima implementatorima predmetnih kurikuluma kao primjeri dobrih ideja u realizaciji nastave prirodno-matematičke grupacije i IT oblasti u svojim školama.

Sektori