U Kantonu Sarajevo uspješno počela “Škola planinarstva”

U skladu s Pravilnikom o organizaciji i realizaciji specifičnih oblika nastave iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS danas je započelo realiziranje “Škole planinarstva” uz koordinaciju JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.

“Škola planinarstva” usmjerena je ka svim učenicima VII razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo u skladu s Nastavnim planom i programom. Osnovni cilj “Škole planinarstva” jeste da svaki učenik sedmog razreda osnovne škole u Kantonu Sarajevo boravi u prirodi i prođe osnovni program izletničkog planinarenja, kako bi se stekle vještine i znanja koja će utjecati da učenici zavole ovaj vid aktivnosti koji je izvrstan alat u odgoju, obrazovanju i očuvanju zdravlja.

Oko 4.100 učenika raspoređenih u sedam velikih grupa, od kojih svaka broji po tri podgrupe, obići će planinarske staze Bjelašnice, Igmana i Trebevića, a planinarske pohode u ukupnom trajanju od 21 dan (3 sedmice) realizirat ćemo u martu, aprilu i maju u terminima:

– od 13. do 21. marta 2023. godine,

– od 24. do 28. aprila 2023. godine i od 4. do 5. maja 2023. godine i

– od 22. do 30. maja 2023. godine.

Podršku u realiziranju projekta pružit će Planinarski savez FBiH, Gorska služba spašavanja KS i JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS.

Vozila GSS-a i Hitne pomoći locirana su na lokacijama: 

– Bjelašnica – Babin Do, 

– Igman – veliki parking (policija), 

– Trebević – Ravne, hotel “Pino”.

Prva podgrupa učenika, koja broji ukupno 209 učenika, u ponedjeljak je pohodila Bjelašnicu na stazi od Babinog Dola (“Kuća spasa”) do Lisičije glave, u ukupnoj dužini oko 7 km.

Na Igmanu je istog dana okupljena druga podgrupa, koja broji 191 učenika, a prošla je stazama od velikog parkinga, preko Ravne vale do Velikog polja, u ukupnoj dužini oko 8 km.

Istovremeno, treća podgrupa, koja broji 205 učenika, prošla je stazama Trebevića – Ravne, Dobre vode, Studenac – Dom PD “Trebević”, bob-staza i Vidikovac, u ukupnoj dužini oko 7 km.

Sredstva za realizaciju “Škole planinarenja” osigurana su u budžetu Kantona Sarajevo, a za sigurnost naših učenika tokom planinarskog pohoda, osim GSS-a i Hitne pomoći, angažirani su vodiči Planinarskog saveza FBiH, kao i nastavnici koji dolaze u pratnji učenika.

Video prilog sa gostovanja na TVSA!

Sektori

Obavještenje o poništenju postupka nabavke

23.12.2022.