Posjeta mjesnom mezarju u Boljakovom Potoku

Učenici JU OŠ “Umihana Čuvidina” i JU Srednja elektrotehnička škola, posjetili su danas mjesto masovnog stradanja građana Sarajeva na mjesnom mezarju u Boljakovom Potoku.
Dana 28. septembra 1992. godine, u 13:30 sati, na mezarje Boljakov Potok, smješteno iza dvorišta Osnovne škole Umihana Čuvidina, u Ulici Smaila Šikala br. 1, dogodio se tragičan događaj koji je duboko obilježio povijest Sarajeva. U tom trenutku, dok se odvijala dženaza za Fatimu Jusić, dvije granate su eksplodirale, ispaljene s položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa.
Prva granata je eksplodirala oko 150 do 200 metara udaljena od mezarja, dok je druga granata zadesila okupljene ljude, ostavljajući duboku bol i tragediju za sobom. U toj strašnoj eksploziji izgubili su svoje živote sedam civila, dok je dvanaest osoba pretrpjelo ranjavanje uzrokovano eksplozivnim i rasprskavajućim djelovanjem granata.
Ovaj tragični događaj, kao i mnogi drugi slični slučajevi koji su se odvijali na oko 230 lokacija masovnih stradanja građana Sarajeva od 1992. do 1995. godine, podsjećaju nas na teške trenutke koje je grad i njegovi stanovnici pretrpjeli tokom opsade.
S tim u vezi, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u saradnji s Intitutom, ove godine je uključilo pregled Obilježavanja godišnjica masovnih stradanja građana Sarajeva 1992. – 1995. godine u školski kalendar.
Ova inicijativa ima za cilj njegovanje kulture sjećanja i pamćenja, kako bismo osigurali da se teške lekcije iz prošlosti ne zaborave. Dvadeset odabranih lokacija masovnih stradanja građana Sarajeva dio su službenog protokola Kantona Sarajevo za ovu godinu, podsjećajući nas na civilne žrtve opkoljenog Sarajeva.
Istina o gradu pod opsadom mora se prenositi na buduće generacije kako bismo osigurali da se takvo zlo nikada više ne ponovi. Pamćenje ovih događaja ključno je za očuvanje mira i razumijevanja među ljudima te nas podsjeća na važnost solidarnosti i suosjećanja među zajednicama.

Sektori