Obavijest o rezultatima Javnog poziva učenicima osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo za dostavljanje likovnih i literarnih radova na temu “Moja domovina Bosna i Hercegovina”

U povodu obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, uputili su Javni poziv učenicima svih osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo za dostavljanje likovnih i literarnih radova na temu “Moja domovina Bosna i Hercegovina”.

Pozivu se odazvalo 19 srednjih škola i 43 osnovne škole. Institut je zatim u saradnji s nadležnim Ministarstvom formirao dvije odvojene Komisije za ocjenu najboljih radova u sljedećem sastavu:

a) Likovni radovi:
1. Abida Kapetanović (predsjednica komisije – predstavnica Instituta za razvoj preuniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo)
2. Aleksandra Knežević (grafička dizajnerica – predstavnica Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo)
3. Anita Smiljanić (prof. Likovne kulture – JU Gimnazija Dobrinja)
4. Amela Ajanović-Čehić (prof. Likovne kulture – JU Četvrta gimnazija)
5. Sandra Zuko (prof. Likovne kulture – JU Druga gimnazija)

b) Literarni radovi:
1. Sedžida Hadžić (predsjednica komisije – predstavnica Instituta za razvoj preuniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo)
2. Hadžem Hajdarević (književnik – predstavnik Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo)
3. Ajla Džiho (prof. Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti – JU O.Š. „Edhem Mulabdić“)

Po okončanju procedure, Komisija je izabrala tri najbolja učenička rada u svakoj kategoriji kako slijedi.
Kategorija Likovnih radova:
1. Mjesto, KARČIĆ TARIK, JU O.Š. „Fatima Gunić“
2. Mjesto, NERMA SALIHOVIĆ, JU „Druga osnovna škola Ilidža“.
3. Mjesto, LEJLA ABAZ, JU O.Š. „Stari Ilijaš“

Kategorija Literarnih radova:
1. Mjesto, NEJLA MEHMEDOSKI, JU Prva bošnjačka gimnazija.
2. Mjesto, AJLA ALIMANOVIĆ, JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju.
3. Mjesto, ENISA TUTUNDŽIĆ, JU Srednja medicinska škola Sarajevo.

Čestitamo najuspješnijim učenicima i nastavnicima, koji su svojim radovima pokazali svu snagu i ljubav koju osjećaju prema svojoj državi Bosni i Hercegovini. Jedno od naših najvažnijih opredjeljenja kod učenika je razvijanje ljubavi prema domovini.
Cijeneći važnost Dana državnosti učenicima smo upriličili da svojom kreativnošću kroz likovne i literarne radove obilježe ovaj značajan dan u historiji Bosne i Hercegovine.
Voljeli bismo da se veći broj škola odazvao ovom pozivu i da se na taj način omogućilo većem broju učenika Kantona Sarajevo da iskažu ljubav prema domovini koja se pokazuje djelima, a brani znanjem.
Učenici koji su osvojili prva tri mjesta u svakoj kategoriji gostovat će 25.11.2022. godine u Jutarnjem programu TVSA i predstaviti svoje radove široj javnosti. Osim toga, tokom sutrašnjeg dana, učenici će učestvovati na svečanoj akademiji koja se organizira povodom 25. novembra u organizaciji SABNORA u JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo i Bosanski kulturni centar u Dječijoj kući. Tim povodom pročitat će svoje literarne radove nakon Himne BIH, dok će likovni radovi biti izloženi u Holu Objekta. Također, najuspješniji učenici bit će i prigodno nagrađeni.
Ovom prilikom veliku zahvalnost iskazujemo Vladi Kantona Sarajevo, glavnom pokrovitelju bogatog programa u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH u sklopu kojeg je realiziran i finansiran i ovaj Javni poziv.

Sektori