Stručna podrška

U utorak, 14. 11. 2023. godine, realizirano je stručno usavršavanje za mobilne stručne timove, odgajatelje i nastavnike u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo na teme: “Stručna podrška učenicima oštećenog sluha i vida”; “Izazovi i aktuelnosti u oblasti asistivne tehnologije” i “Kvalitetna multidisciplinarna saradnja u odgojno-obrazovnom procesu”.
Pomenute teme realizirali su: dr. Sandra Bjelan, dr. Lejla Kafedžić, dr. Selmir Hadžić, mr. sci. Azur Kuduzović, dr. Maja Srzić.
Na ovom stručnom usavršavanju u organizaciji JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja prisustvovala su 132 učesnika. Ovo je bio nastavak stručnog usavršavanja za ovu ciljanu skupinu, na kojem je bilo govora o stručnoj podršci učenicima iz spektra autizma i s intelektualnim teškoćama. Prisutni su imali priliku, u plenarnoj formi, aktivno sudjelovati i postavljati konstruktivna pitanja, ali i davati korisne sugestije.
Primarni cilj ovog stručnog usavršavanja jeste da se svima koji u odgojno-obrazovnom procesu rade s učenicima s teškoćama pruži stručna podrška u radu s učenicima oštećenog sluha i vida, kao i da se upoznaju s izazovima i aktuelnostima u oblasti asistivne tehnologije. Veoma važno pitanje o kojem je bilo riječi jeste kvalitetna multidisciplinarna saradnja u odgojno-obrazovnom procesu. Istaknut je značaj promjene Pravilnika o inkluzivnom obrazovanju Kantona Sarajevo, što je jedan od zadataka Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Sektori