Edukaciju iz programa “KULTURA SJEĆANJA”

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo danas je organizirao inspirativnu edukaciju iz programa “KULTURA SJEĆANJA”, namijenjenu vrijednim vanjskim saradnicima Instituta, a koja se odvijala u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Vanjski saradnici, koji prolaze ciklus edukacija, pažljivo su odabrani putem Javnog poziva, s ciljem ostvarivanja programskih aktivnosti kroz vannastavne i posebne programe.
Program “KULTURA SJEĆANJA” obuhvata četrnaest programskih aktivnosti, protežući se od vrtića pa sve do kraja srednje škole.
Za ovu školsku godinu, unutar okvira programa “KULTURA SJEĆANJA”, izabrano je pet programskih aktivnosti za implementaciju. Među njima se ističu “Ko smo kroz spomenike”, namijenjena učenicima 3. razreda osnovne škole, i “Od rata do mira”, namijenjena učenicima 1. razreda srednje škole. Vanjski saradnici koji su uspješno prošli proces edukacije bit će angažirani kako bi vodili ove važne programske aktivnosti tokom studijske posjete. Nadalje, tu su i programske aktivnosti poput “Kad planine progovore”, namijenjena učenicima 7. razreda osnovne škole, “Sjećanje na Srebrenicu”, za učenike 2. razreda srednje škole, te “Naša duhovnost”, namijenjena učenicima 3. razreda srednje škole, za koje će biti angažirani interni ljudski resursi, nastavnici i stručni saradnici u našim školama.
Današnja edukacija okupila je ugledne predavače i stručnjake iz različitih oblasti, s posebnim naglaskom na renomirane edukatore, van. prof. dr. Amira Duranovića i mr. sci. Melisu Forić Plasto, višeg asistenta. Njihova predanost i stručnost doprinose unapređenju kulture sjećanja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, oblikujući budućnost naših učenika.
Kultura sjećanja igra ključnu ulogu u čuvanju povijesti, identiteta i kulturne baštine. Ova edukacija ima ambiciozan cilj: osnažiti vanjske saradnike da još bolje prenesu ovo dragocjeno naslijeđe mlađim generacijama kroz registrirane vannastavne i posebne programe.
Očekuje se da će ova inicijativa ostaviti dubok i trajan utjecaj na zajednicu te pridonijeti očuvanju bogate kulturne baštine Kantona Sarajevo i cijele domovine, Bosne i Hercegovine.

Sektori