Promocija Strategije medijske i informacijske pismenosti u sistemima obrazovanja Kantona Sarajevo

Predstavnici Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Mirsada Šahbegović i Semir Salihović, sudjelovali su promociji Strategije medijske i informacijske pismenosti u sistemima obrazovanja Kantona Sarajevo, koju je u suradnji sa resornim ministarstvima obrazovanja Vlade KS razvio Institut za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka.
Strategija je utemeljena na petogodišnjem istraživanju koje je realizirano kroz projekat “Jačanje povjerenja u medije u Jugoističnoj Evropi i Turskoj – Faza 2“ koji su podržali EU/UNESCO.
U uvjetima kada su internet i društvene mreže dominantan izvor informacija za građane i građanke Bosne i Hercegovine medijska i informacijska pismenosti jedan je od središnjih elementa u razvoju odgovornog i kritičkog pristupa medijskim sadržajima.
Važan aspekt medijske i informacijske pismenosti jeste protekcionistička dimenzija (podučavanje mladih kritičkom pristupu informacijama), kreativna dimenzija (podučavanje mladih da vrednuje kulturne oblike i žanrove, proširivanje estetskog i kritičkog razumijevanje), dimenzija osnaživanja (podučavanje mladih da koriste tehničke alate samoizražavanja kako bi kvalitetnije sudjeluju u modernom društvu).
Vrijednost medijske i informacijske pismenosti je prepoznata i kao dio šireg građanskog programa, sudjelovanja i uključivanja u društvenim i političkim procesima kroz osviješten pristup.
Implementacija ove Strategije, zasigurno će utjecati na osnaživanje funkcionalne pismenosti kada je u pitanju odnos prema svim vrstama medijskih sadržaja u eri informacijskog preopterećenja.

Sektori