Studijska posjeta “Od rata do mira” 

Povratkom u Sarajevo posljednje grupe učesnika studijske posjete “Od rata do mira”, večeras smo uspješno okončali divnu priču
u kojoj je učestvovalo preko 4000 učenika 1. razreda srednjih škola Kantona Sarajevo.
Putovali su kroz kulturno-historijsko blago Bosne i Hercegovine.
Posjeta je realizirana u okviru posebnog programa “Kultura sjećanja” i trajala tokom cijele nastavne 2023/2024. godine.
Ovaj poduhvat u potpunosti je finansiran iz Budžeta Ministarstva za odgoj i obrazovanje, koje je osiguralo da svaki učenik ima jednaku priliku za ovu nezaboravnu avanturu, potpuno besplatno.
Podsjećamo, studijska posjeta obuhvatala je posjete različitim lokalitetima, uključujući Sarajevo, Fojnicu, Vitez, Jajce, Bihać, Cazin, Veliku Kladušu, Bužim, Prijedor, Vlašić, i Travnik, prije povratka u Sarajevo. Tokom četiri dana na sedmičnom nivou, učenici su imali priliku upoznati kulturno-historijske spomenike Bosne i Hercegovine, istražiti prirodne ljepote domovine i naučiti je voljeti više.
Cilj ove studijske posjete bio je duboko i sveobuhvatno obrazovanje učenika o kulturno-historijskom i prirodnom nasljeđu Bosne i Hercegovine. Osim toga, projekt je imao za cilj da razvijemo kulturu sjećanja i pamćenja među učeničkom populacijom, posebno usmjeravajući pogled na period agresije na Bosnu i Hercegovinu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i na antifašističku borbu tokom Drugog svjetskog rata. Osim toga, istaknuta je važnost historijskih ličnosti iz ovih razdoblja, podneblja i njihov doprinos oblikovanju zemlje.
Dodatno, ovaj projekt zagovara očuvanje raznolikosti i pluralizma u Bosni i Hercegovini, te osiguravao objektivno razumijevanje historijskih činjenica s krajnjim ciljem izgradnje trajnog mira i suživota na ovim prostorima.
Čestitamo Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na čelu s ministricom Naidom Hota-Muminović, kao i vanjskim saradnicima na ovom programu i svima koji su dali svoj doprinos.