Dvodnevna posjeta

Dvodnevna posjeta uposlenika Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i uposlenika JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo upriličena je od 22. 5. do 24. 5. 2024. godine s rukovodstvom Istraživačke stanice Petnica, Valjevo. Cilj posjete bio je da se upoznamo s primjerima dobrih praksi kada su u pitanju nadareni i talentirani učenici, mogućnostima uspostavljanja regionalne saradnje te posjete i prisustva naših učenika i nastavnika ciklusima programskih aktivnosti Istraživačke stanice Petnica (Zimski naučni kamp, Vježbaonica i Ljetni naučni kamp).
Prioritetni cilj aktivnosti u Petnici nije proširivanje fotografskog znanja već unapređenje racionalnog i logičkog mišljenja, sposobnosti uočavanja i rješavanja problema, planiranje i vođenje projekata, zaključivanje, pronalaženje kvalitetnih izvora i informacija, komunikacija s kolegama, mentorima i saradnicima na različitim programima. Kampovi su namijenjeni učenicima od VII razreda osnovne škole i učenicima I, II i III razreda srednje škole i traju 4, 6, 10 pa i do 15 dana. Svaki naredni dolazak podrazumijeva složeniji rad, a na kraju Ljetnog kampa učenici samostalno rade na naučnim projektima koje sami predlažu i pripremaju. Petničke obrazovne aktivnosti oslonjene su na mrežu više od 800 stručnih saradnika koji su programski predavači, mentori ili savjetnici. Oni dolaze s preko 100 fakulteta i naučnih instituta i najveći dio njih jesu bivši polaznici petničkih programa.
Informacije koje smo dobili i ono što smo direktno vidjeli boraveći u Petnici kroz primjere sjajnih praksi koje su nam prezentirali tehnički direktor Istraživačke stanice Petnica Stanislav Milošević i predsjednica UO Istraživačke stanice Petnica Bojana Mićić rezultirat će boljim prilikama, kontinuiranoj podršci i sjajnim mogućnostima za nadarene i talentirane učenike u Kantonu Sarajevo.
Autentična inicijativa mladih koja je izrasla u profesionalni centar za podršku mladim talentima bit će jedna od važnih zadaća Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.
Na kraju se želimo zahvaliti domaćinima na gostoprimstvu i pozivu da budemo njihovi gosti.