“Edukativni materijal o obilježavanju godišnjica masovnih stradanja građana Sarajeva od 1992. do 1995. godine”

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, uz snažnu podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, obilježio je danas značajan korak u promicanju kulture sjećanja i obrazovanju mladih generacija. Na svečanoj promociji, koja se održala u prostorijama JU OŠ “Fatima Gunić”, predstavljena je edukativna inicijativa pod nazivom “Edukativni materijal o obilježavanju godišnjica masovnih stradanja građana Sarajeva od 1992. do 1995. godine”.
Ovaj vrijedan edukativni materijal predstavlja plod predanog rada Ministarstva i Instituta, ali i angažmana mnogih pojedinaca, uključujući vanjske saradnike Instituta, koji su svoj trud i energiju uložili kako bi ova inicijativa postala stvarnost. Cilj ovog projekta je očuvanje i prenošenje istine o događajima koji su obilježili Sarajevo tokom perioda od 1992. do 1995. godine, kada je grad bio pod opsadom.
Promociji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, kao i predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo. Također su bili prisutni predstavnici Instituta, autorica i recenzenti ovog edukativnog materijala, roditelji djece na koju čuvamo sjećanje u SPOMEN SOBI ove škole, nastavnici, mnogobrojni učenici i predstavnici medija.
Podsjećamo, ove godine sastavni dio školskog kalendara jeste pregled Obilježavanja godišnjica masovnih stradanja građana Sarajeva 1992.-1995. s ciljem njegovanja kulture sjećanja i pamćenja. Navedene godišnjice masovnih stradanja dio su zvaničnog protokola Kantona Sarajevo kojima se prisjećamo civilnih žrtava u opkoljenom Sarajevu. Smatramo da je važno da na buduće generacije prenosimo istinu o gradu pod opsadom, učeći ih šta da pamte i kako da pamte, kako se zlo nikada ne bi ponovilo.
Na kraju, Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo izražava svoju duboku zahvalnost ministrici Hota-Muminović, zatim kolektivu JU OŠ “Fatima Gunić”, kao i svim osobama koje su podržale ovu inicijativu. Nadamo se da će edukativni materijal doprinijeti boljem razumijevanju historije Sarajeva i važnosti očuvanja sjećanja na teške trenutke kroz koje je grad prošao.
https://www.youtube.com/watch?v=YN2pl3Q5dR0 

Sektori