Edukacija za program  “EKOLOGIJA”, namijenjen vanjskim saradnicima Instituta

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo danas je uspješno organizirao edukaciju za program “EKOLOGIJA”, namijenjenu vanjskim saradnicima Instituta. Dvodnevna edukacija odvijat će se u prostorijama KJKP “Rad” i označava značajan korak u inicijativi za unapređenje registriranih vannastavnih i posebnih programa.
Odabir vanjskih saradnika za ovu edukaciju proveden je pažljivo putem Javnog poziva, s ciljem osiguranja visokih standarda kvalitete pri provedbi programskih aktivnosti kroz vannastavne i posebne programe.
Program “EKOLOGIJA” obuhvata četrnaest programskih aktivnosti koje se protežu od rane dobi u vrtićima pa sve do završetka srednje škole. Za tekuću školsku godinu, odabrano je šest programskih aktivnosti za implementaciju.
Ističemo aktivnost pod nazivom “Recikliraj me – podrži život”, namijenjenu učenicima 8. razreda osnovne škole. Vođenje ove programske aktivnosti bit će povjereno vanjskim saradnicima koji uspješno prođu proces edukacije.
Program također uključuje druge značajne aktivnosti, uključujući “Čarolija vune” za djecu u predškolskim ustanovama, “Zlato livade” za učenike 1. razreda osnovne škole, “Škola u prirodi” za učenike 4. razreda osnovne škole, “Planinska hrana” za učenike 1. razreda srednje škole, te “Društveno korisno učenje” za učenike 2. razreda srednje škole. Vođenje ovih aktivnosti bit će povjereno internim ljudskim resursima, nastavnicima i stručnim saradnicima u školama.
Današnja edukacija okupila je ugledne predavače i stručnjake iz oblasti, među kojima su Muzafer Zorlak, stručni saradnik za edukaciju u oblasti ekologije, i Mirza Ramić, stručni saradnik za edukaciju, postupanje sa otpadom, zaštitu okoliša i reciklažu. Njihova stručnost i predanost doprinose unapređenju ekološke osviještenosti među učenicima, oblikujući tako budućnost naših učenika.
Cilj današnje edukacije jeste osnažiti vanjske saradnike kako bi što bolje prenijeli dragocjeno znanje o ekologiji mlađim generacijama putem registriranih vannastavnih i posebnih programa.
Očekuje se da će ova inicijativa ostaviti dubok i trajan utjecaj na zajednicu Kantona Sarajevo i cijele Bosne i Hercegovine, pridonoseći boljoj budućnosti i razvoju, te stvaranju ljepšeg okruženja za svu djecu i učenike.
 

Sektori