Finalna smotra “Projekt građanin/Ja građanin”

Ovogodišnja Finalna smotra “Projekt građanin/Ja građanin” održana je u petak, 17. 5. 2024. godine, u velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s početkom u 14:00 sati.

U programu su sudjelovale pobjedničke ekipe ovogodišnjih “Projekt građanin/Ja građanin” takmičenja učenika i učenica osnovnih i srednjih škola, predstavnici svih kantona FBiH i Brčko distrikta BiH, predstavnici obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini i predstavnici Ambasade SAD.

Učenici su imali priliku predstaviti svoja istraživanja aktuelnih problema u njihovoj zajednici, kao i ponuditi mjere javne politike, tj. rješenja istih.

Kanton Sarajevo su na Finalnoj smotri predstavile pobjedničke ekipe kantonalnog takmičenja koje je realizirano od 16. do 18. 4. 2024. godine kako slijedi:

U kategoriji osnovnih škola: JU Osnovnu škola “Malta” predstavili su sljedeći učenici: Tajra Saltagić, Tarik Saltagić, Dina Muhić, Asja Kajević, Lejali Kadić, Eren Omanović, Isak Porović i Emin Salan. Ovu školsku ekipu pripremala je kolegica Selma Karović. Naslov razrednog portofolija ove vrijedne ekipe učenika iz osnovne škole “Malta” jeste “Nesigurnost pješaka u saobraćaju”. Oni su predložili sljedeću mjeru javne politike: Odluka Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo o izgradnja horizontalne i vertikalne signalizacije na saobraćajnicama u blizini škole.

U kategoriji srednjih škola: JU Srednjoškolski centar “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš predstavili su sljedeći učenici: Ena Alić, Harun Hasanspahić, Eman Alajim, Arijan Avdukić, Dalija Bećirović, Adna Hodžić, Aldijana Omerhodžić i Hana Omerhodžić. Ovu ekipu vrijednih srednjoškolaca pripremala je kolegica Dragana Kartal. Naslov njihovog razrednog portofolija jeste “ Obrazovanje za život”, a predložena mjera javne politike jeste donošenje Odluke od Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo o realizaciji obaveznog programa “Obrazovanja za život” u srednjim školama Kantona Sarajevo.

Na ovogodišnjim općinskim takmičenjima sudjelovalo je 45 ekipa osnovnih škola i 11 ekipa srednjih škola, a na kantonalnim takmičenjima u kategoriji osnovnih i srednjih škola sudjelovalo je po devet ekipa. Dakle, u Kantonu Sarajevo je u školskoj 2024/25. godini sudjelovalo 592 učenika u online takmičenjima “Projekt građanin/Ja građanin” iz nastavnih predmeta Građansko obrazovanje za osnovne škole i Građansko obrazovanje/Demokratija i ljudska prava za srednje škole.

Svi učenici i nastavnici u Kantonu Sarajevo zaista su posvećeno radili, istraživali probleme u svojoj zajednici i predlagali mjere javne politike za njihova rješenja. Neke od predloženih mjera jesu sljedeće: usvajanje novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, mjere za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa, povećanje kazni za vandalizam, više sigurnosnih kamera, uvođenje zakonskih mjera za prava na uličnu umjetnost koja krasi naš grad, izrada novog kodeksa odijevanja u školi, razvijanje programa o sigurnom korištenju interneta, donošenje zakona o zaštiti šuma, legalizacija kanabisa u medicinske svrhe, institucionalna identifikacija, podržavanje i razvoj nadarenih učenika, ponavljanje akcije “Žetva” o ilegalnom naoružanju s dodatkom novčane kazne, da se u predviđeni Nacrt zakona o radu ugradi član koji se odnosi na povremeni i privremeni rad redovnih studenata, ali i redovnih učenika srednjih škola u FBiH, strategija “Cyber sigurnosti”, NPP prilagoditi inkluzivnoj nastavi, Rezolucija o dijabetesu i finansijska podrška, uvođenje u zakon električne romobile kao vozila na struju, izmjena zakona o uvođenju medicinskog osoblja u školama, uvođenje podsticaja za električne automobile i zabrana loženja uglja i druge.

Radeći na različitim projektima, učenici i učenice unaprijedili su znanja, vještine i stavove o aktivnom sudjelovanju građanina u demokratskom društvo. U nadi da će svoje projektne aktivnosti nastaviti i nakon takmičenja, čestitamo svim učenicama i učenicima kao i kolegicama i kolegama nastavnicima.  

Takmičenjem je koordinirala JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava CIVITAS BiH.