Dan GIS-a u osnovnoj školi “Srednje”

OŠ „Srednje“ je jučer, 16. 11. 2022. bila u središtu Bosne i Hercegovine. Naime, kolektiv ove sjajne škole je ideju predmetnog profesora Mahira Mališevića pretvorio u divan edukativno-naučni projekt obilježavanja Svjetskog dana GIS -a (Geografskih informacionih sistema). GIS je posebno vrijedna inovacija koja omogućava učenicima nova znanja, vještine i iskustva. Organizirana je konferencija na kojoj su sudjelovali nastavnici, direktori, predstavnici lokalne zajednice i drugi.
Oko stotinu učesnika je imalo priliku slušati predavanja iz oblasti GIS-a od eminentnih predavača kao što su akademik Muris Spahić, prof. Vedran Zubić, doc dr. Boris Avdić, mr. sc. Bakir Krajinović te predstavnici Federalne uprave za imovinske i geodetsko-pravne poslove i predstavnici GDI d.o.o.
Dan GIS -a obilježava se svake treće srijede u novembru svake godine u više od stotinu zemalja širom svijeta, a ove godine se po prvi put obilježava i u Bosni i Hercegovini. OŠ „Srednje“ je u suradnji sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo bila domaćin ovog značajnog događaja. Konferenciji su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i pomoćnice Sanja Zagorac – Jozić, Nizama Mališević i Meliha Avdibegović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota – Muminović, direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo Senada Salihović i više saradnice Instituta Azerina Muminović i Sedžida Hadžić.
Čestitke kolektivu osnovne škole “Srednje” na čelu sa direktoricom Dženitom Čehajić-Kulo na izvanrednoj organizaciji ovako značajnog događaja!

Sektori