Radni sastanak s profesorom iz Japana

Direktorica JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo Senada Salihović i Elvir Korjenić, pomoćnik direktorice, primili su 5. septembra 2023. godine na dvosatni radni sastanak uvaženog prof. dr. Taru Komatsua iz Tokija, Univerzitet Sophia. Sastanku je prisustvovala viša saradnica za profesionalni razvoj odgajatelja, nastavnika i stručnih saradnika Sedžida Hadžić.

Profesor Komatsu radi istraživanja u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Posebno je zainteresiran za razumijevanje utjecaja neformalnih obrazovnih programa, s fokusom na interkulturalno i interreligijsko razumijevanje u Bosni i Hercegovini.

Zanimljivo je da je ranije profesor boravio i radio u Sarajevu pri organizaciji UNESCO na istoj adresi na kojoj se nalazi naš Institut. U tom periodu njegova istraživanja bila su usmjerena na formalno obrazovanje u Bosni i Hercegovini, a danas, kako je navedeno, priprema studiju u neformalnom obrazovanju. Profesor je u Instituta dobio sve informacije u vezi s temom koju istražuje i istakao da će svoja istraživanja, kada budu gotova, rado proslijediti Institutu.

U neformalnom dijelu sastanka napravljena je zanimljiva komparacija: Japan danas ima više od 120 miliona stanovnika i jedan obrazovni sistem, a naša domovina Bosna i Hercegovina manje od 3 miliona stanovnika 13 ministarstava/odjela za obrazovanje.

Sektori