Kantonalno takmičenje Iz nastavnog predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj/Sport

U periodu od 15.4.2024. godine do 26.4.2024. godine u dvorani „Goran Čengić“ realizovano je Kantonalno takmičenje Iz nastavnog predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj/Sport, disciplina Odbojka za osnovne i srednje škole. Svih deset dana smo bili svjedoci vrhunske borbe, strasti i uzbuđenja koje donosi odbojka. Ovo takmičenje je bilo puno izazova, ali i puno inspiracije.
Ove godine je na takmičenju u kategoriji osnovnih škola djevojčice učestvovalo 12 ekipa, u kategoriji osnovnih škola dječaci također 12 ekipa. Za razliku od prošlih godina općina Novo Sarajevo, općina Centar i općina Ilijaš su imale po dva predstavnika na takmičenju. U kategoriji srednjih škola djevojke učestvovale su 24 ekipe, a u kategoriji srednjih škole mladići 27 ekipa.
U kategoriji osnovnih škola dječaci najbolje plasirane ekipe su:
1. Peta osnovna škola
2. Osnovna škola „Osman Nakaš“
3. Osnovna škola „Grbavica II“
Za njaboljeg igrača u ovoj kategoriji izabran je Eldar Dautović, Peta osnovna škola.
U kategoriji osnovnih škola djevojčice najbolje plasirane ekipe su:
1. Osnovna škola „Osman Nuri Hadžić“
2. Peta osnovna škola
3. Osnovna škola „Sokolje“
Za najbolju igračicu u ovoj kategoriji izabrana je Hana Bezdrob, Osnovna škola „Osman Nuri Hadžić“.
U kategoriji srednjih škola mladići najbolje plasirane ekipe su:
1. Druga gimnazija Sarajevo
2. Prva gimnazija Sarajevo
3. Treća gimnazija Sarajevo
Za najboljeg igrača u ovoj kategoriji izabran je Mak Ibrahimpašić, Druga gimnazija Sarajevo.

U kategoriji srednjih škola djevojke najbolje plasirane ekipe su:
1. Peta gimnazija Sarajevo
2. Druga gimnazija Sarajevo
3. Srednja ekonomska škola Sarajevo
Za najbolju igračicu u ovoj kategoriji izabrana je Sara Mešanović, Peta gimnazija Sarajevo.
Važno je zapamtiti da je pobjeda mnogo više od broja na semaforu. Pobjeda je osećaj zajedništva, osjećaj dostignuća i osjećaj da smo postigli nešto veliko zajedno. Stoga, bez obzira na ishode ovih utakmica, neka bude da smo svi pobednici, jer smo se okupili kao zajednica ljubitelja odbojke, da slavimo sportski duh, fer plej i uzajamno poštovanje.
Velika zahvalnost pripada pokroviteljima takmičenja, Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, koje pruža enormnu podršku u promociji ovakvih događaja, Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, direktorici Instituta, gospođi Senadi Salihović, gospođi Sabini Piknjač, višem saradniku za izvrsnost i liderstvo i koordinatorima ovog takmičenja Suadi Krezić i Lejli Telarević, odgovornih za pripremu i realizaciju ovog takmičenja.
Zahvale pripadaju i direktoru dvorane „Goran Čengić“, Anelu Tahirbegoviću, kao i svim uposlenicima ove institucije, koji su bili ogromna podrška tokom ovih deset dana, bez njih ne bi ovo bilo moguće realizovati. Naravno, bitno se zahvaliti i sudijama, zapisničarima, redarima i komisiji, koji su svih 10 dana bili na izuzetnom nivou i neumorno pomagali uspješnu realizaciju takmičenja. Najveće zahvale pripadaju svim takmičarima i njihovim profesorima na fer i korektnom ponašanju. Neka sportski duh uvijek živi u nama!
Čestitamo pobjedničkim ekipima i njihovim školama na sjajnim rezultatima!