Obilježavanja godišnjica masovnih stradanja građana Sarajeva 1992. – 1995. godine

Učenici JU OŠ “Safvet-beg Bašagić”, posjetili su danas mjesto masovnog stradanja građana Sarajeva na Mostu Drvenija u ulici Dobrovoljačka 47, gdje su na prigodan način obilježili 30. godišnjicu od ubistva sedam građana Sarajeva.
Dana 28. 11. 1993. godine u 12:40 sati iz pravca Hladivoda (Sarajevsko-romanijski korpus) ispaljena je granata koja je eksplodirala ispred porodičnih kuća u Dobrovoljačkoj ulici (Hamdije Kreševljakovića 47-49), u blizini mosta Drvenija, usljed čijeg je rasprskavajućeg djelovanja ubijeno sedam, a ranjena četiri civila. Među žrtvama ovog masakra bila su dva člana porodice Plakalo, otac i sin.
Ovaj tragični događaj, kao i mnogi drugi slični slučajevi koji su se odvijali na oko 230 lokacija masovnih stradanja građana Sarajeva od 1992. do 1995. godine, podsjećaju nas na teške trenutke koje je grad i njegovi stanovnici pretrpjeli tokom opsade.
S tim u vezi, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u saradnji s Intitutom, ove godine je uključilo pregled Obilježavanja godišnjica masovnih stradanja građana Sarajeva 1992. – 1995. godine u školski kalendar.
Ova inicijativa ima za cilj njegovanje kulture sjećanja i pamćenja, kako bismo osigurali da se teške lekcije iz prošlosti ne zaborave. Dvadeset odabranih lokacija masovnih stradanja građana Sarajeva dio su službenog protokola Kantona Sarajevo za ovu godinu, podsjećajući nas na civilne žrtve opkoljenog Sarajeva.
Istina o gradu pod opsadom mora se prenositi na buduće generacije kako bismo osigurali da se takvo zlo nikada više ne ponovi. Pamćenje ovih događaja ključno je za očuvanje mira i razumijevanja među ljudima te nas podsjeća na važnost solidarnosti i suosjećanja među zajednicama.

Sektori