VI Međunarodna Konferencija pod nazivom “30 GODINA STUDIJA EDUKACIJE I REHABILITACIJE”

Danas je uspješno zaključena VI Međunarodna Konferencija pod nazivom “30 GODINA STUDIJA EDUKACIJE I REHABILITACIJE”, održana u Ohridu od 14. do 16. septembra 2023. godine. Ovaj prestižni događaj rezultat je zajedničkih napora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Skoplju i Instituta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.
Svečano otvaranje konferencije obavio je gospodin Jeton Shakiri, ministar obrazovanja i nauke Sjeverne Makedonije, a njen cilj bio je razmjena iskustava i upoređivanje praktičnih primjera i modela rada s djecom sa teškoćama u obrazovnim sistemima zemalja regiona.
Tokom gotovo tri dana intenzivnog rada, sudionici su predstavili ukupno 60 znanstvenih i stručnih radova, studija slučaja i primjera dobre prakse. Konferenciju su obogatili stručnjaci iz područja edukacije i rehabilitacije, pedagogije, psihologije, medicine i drugih srodnih disciplina.
Istaknuto izlaganje dolazilo je od predstavnika JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, Edina Mujkanovića, višeg saradnika za podršku djeci i učenicima sa teškoćama. Njegovo izlaganje na temu “Izazovi inkluzije u Bosni i Hercegovini” pružilo je duboki uvid u koncept inkluzivnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na Kanton Sarajevo.
Naglašena je važnost saradnje različitih ministarstava u Kantonu Sarajevo, koja su opredijeljena usmjeriti svoje institucionalne i kadrovske resurse prema ostvarivanju ciljeva Posebnog programa za unapređenje inkluzije, koji je Vlada Kantona Sarajevo usvojila na inicijativu Ministarstva za odgoj i obrazovanje.
Navedena Konferencija ostavit će nas bogatijima za nova saznanja i spremnima za nove izazove u polju edukacije i rehabilitacije.

Sektori