Tradicionalni Kviz znanja iz historije i geografije za učenike osmog razreda

23. 2. 2023. godine, u OŠ “Nafija Sarajlić” održan je tradicionalni Kviz znanja iz historije i geografije za učenike osmog razreda. Na poziv uvažene direktorice, gospođe Aide Petković, ispred Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kvizu je prisustvovala gospođa Azerina Muminović, viša saradnica za profesionalni razvoj odgajatelja, nastavnika i stručnih saradnika.
U takmičarskom dijelu učestvovali su učenici triju odjeljenja osmog razreda: Ajna Huremović, Umihana Efendić i Naida Turković za VIII-1, Meliha Busuladžić, Larisa Kaliman i Uma Đedović za VIII-2 i Emela Dizdarević, Džejna Mirojević i Faris Tursunović za VIII-3. Voditelji kviza bili su Sumeja Klačar, učenica IX-2, i Hamza Alihodžić, učenik IX-1, a tehnička podrška bio je Edin Bećarević, također učenik IX-1. Prisutne je pozdravila Umihana Efendić, odsviravši na violini himnu BiH, a u pauzi su prisutni mogli uživati uz taktove omiljene sevdalinke “Kad ja pođoh na Bentbašu”, koju je na gitari odsvirala Ajna Huremović. Žiri su bile nastavnice Izeta Tumbul i Merima Jašarević. Za samo 0,5 bodova više pobjedu su odnijele učenice VIII-2. Pozivu na Kviz uvijek se rado odazovu i bivši učenici, od kojih treba posebno izdvojiti Muhameda Efendića, sada učenika Prve gimnazije, koji je kroz Kviz prošao kao muzička pratnja, učesnik, voditelj i sada kao gost.
O sjećanjima na prvi Kviz direktorica je kazala:
“Bilo je teške, sumorne ratne 1994. godine. Nastava se teškom mukom odvijala po punktovima. Opasnost od granatiranja i snajpera svakodnevna, pa je veliki rizik bio i krenuti prema školi. Udžbenika nije bilo, a sveske i pribor smo dobijali od UNICEF-a. I pred toga, djeca su se rado okupljala u školi. To je bilo mjesto gdje su zaboravljali svakodnevne opasnosti i gdje su se mogli lijepo družiti. U takvoj atmosferi smo dočekali 1. mart 1994, dan kada su naši narodi odlučili da krenu putem nezavisnosti. Nastavnica geografije Izeta Tumbul i ja odlučile smo da obilježimo taj dan na jedan malo drugačiji način i da unesemo malo radosti među naše osnovce. Dogovorili smo se da organizujemo Kviz znanja iz historije i geografije za učenike od 5. do 8. razreda. Mjesto održavanja kviza je bila zgrada obdaništa MZ Koševo 2. Skupilo se tu mnogo djece, došli su da podrže svoje drugove i drugarice. Našao se tu i jedan transparent s nacrtanom ribom kao podrška za Selmu Ribicu, tada učenicu odjeljenja VI-2. Odavno se nije čulo toliko dječije galame, vike, aplauza, smijeha. Mnoštvo ljudi skupilo se ispred obdaništa da vide šta se dešava. Nije bilo važno ko je pobijedio. Svi smo bili pobjednici. Gost kviza bio je gospodin Zvonko Hočevar, direktor škole. Oduševljen kompletnom organizacijom i realizacijom, odlučio je da iduće godine Kviz znanja uvede kao godišnji program rada škole. I tako je počelo, pa traje i danas.
Čestitamo svima i veselimo se Kvizu naredne godine.”

Sektori