27. Juniorska balkanska matematička olimpijada

Na 27. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi (JBMO) svi naši učenici su osvojili medalje, od čega je jedna zlatna, dvije srebrne i tri bronzane. Ekipno smo osvojili 3. mjesto, odmah iza Turske i Rumunije, što je najbolji rezultat naše ekipe ikada!
Učenik Vuk Janković je osvojio zlatnu medalju te 2. mjesto u konkurenciji 60 takmičara. Bolji od njega je bio samo Damjan Davkov iz Sjeverne Makedonije, koji je ujedno i najuspješniji takmičar u historiji JBMO.
Srebrne medalje su osvojili Stefan Maletić i Adnan Osmić, dok su bronzane medalje osvojili Nermin Malićević, Iman Kurtović i Amila Pašić.
Svi učenici pohađali su Školu matematike za nadarene učenike i matematičke kampove koje organizuje Udruženje matematičara Kantona Sarajevo. Dvoje ih je iz Kantona Sarajevo, dvoje iz entiteta Republika Srpska i dvoje iz Tuzlanskog kantona.
Lideri ekipe su bili Admir Beširević i Marko Dimitrić.
Čestitamo učenicima, liderima ekipa, nastavnicima koji su radili sa učenicima i roditeljima.
Ovo su većinom učenici osnovnih škola i prvog razreda srednje škole, te smo sigurni da će tim Bosne i Hercegovine i u narednim godinama nizati uspjehe.
Olimpijada je ove godine održavana u Albaniji, a podsjećamo da je Kanton Sarajevo, Bosna i Hercegovina bila domaćin prošle godine.

Tekst preuzet sa stranice:  Udruženje matematičara Kantona Sarajevo

Sektori