Naše nebo izvrsnosti

Jučer je u prekrasnom okruženju hotela Hills u Sarajevu održana manifestacija Naše nebo izvrsnosti, na kojoj su svjetla reflektora bila usmjerena prema najsjajnijim mladim zvijezdama obrazovanja Kantona Sarajevo. Ova svečanost, koja je označila vrhunac uspjeha školske 2022/2023. godine, okupila je porodice učenika, nastavnike, i zvanice kako bi zajedno proslavili izvanredna učenička postignuća i talente.
Na ovom događaju, istaknuta su imena najuspješnijih učenika i učenica koji su Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu ponosno predstavljali na takmičenjima širom svijeta. Zemlje poput Indonezije, Albanije, Turske, Slovenije, Japana, Švedske, Srbije, Mađarske, Gruzije i Francuske sada pamte ime Bosna i Hercegovina zahvaljujući ovim izvanrednim mladim talentima.
U ovoj školskoj godini čak 222 učenika iz osnovnih, srednjih i muzičkih škola Kantona Sarajevo ostvarilo je impresivne rezultate na federalnom, državnom i međunarodnom nivou takmičenja.
Takmičili su se u osam različitih nastavnih predmeta/oblasti, uključujući Matematiku, Informatiku, Fiziku, Islamsku vjeronauku, Geografiju, Njemački jezik, STEM i takmičenja za učenike muzičkih škola.
Najsvjetlije zvijezde ovogodišnje manifestacije su Azra Planja iz JU Prva bošnjačka gimnazija, kao najuspješnija takmičarka i Benjamin Mujkić iz JU Druga gimnazija, kao najuspješniji takmičar. Ovi izvanredni učenici podijelili su svoje priče o postignućima i svoje vizije, inspirirajući sve prisutne.
Osim časti i priznanja, učenici koji su postigli izvanredne rezultate na takmičenjima bit će nagrađeni novčanim nagradama, što dodatno potiče njihovu želju prema učenju i razvoju.
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, izrazila je svoju snažnu podršku ovim mladim talentima i naglasila važnost njihovog doprinosa obrazovanju u BiH.
Ova manifestacija također je bila prilika za svijetlu demonstraciju umjetničkog talenta mladih, jer su mladi muzičari i baletni izvođači iznijeli spektakularne nastupe. Harun Duraković, IV razred, briljirao je na harmonici, Mateo Bojanić, 2. razred, očarao je prisutne svojim violinističkim vještinama, dok je Esma Alagić, V razred, osvojila srca svojom baletskom izvedbom.
Ova manifestacija nije samo proslava trenutnih uspjeha, već i podsjetnik na moć predanosti i upornosti u radu, koji uvijek rezultira izvanrednim rezultatima.
Učenici su pozvani da nastave postavljati visoke standarde, jer su oni budućnost koja će oblikovati svijet. Svi prisutni su ohrabreni da ostanu inspirirani pričama ovih mladih talentiranih pojedinaca i podrže njihov put prema izvrsnosti.
Naše nebo izvrsnosti je svjetionik nade i inspiracije za buduće generacije, podsjećajući nas da je svako dijete kamenčić u mozaiku bolje budućnosti. Ova manifestacija naglašava da Kanton Sarajevo ima svijetlu i uspješnu budućnost koja će se oblikovati rukama ovih nevjerojatnih mladih talenata.

Sektori