Obilježavanje masovnog stradanja građana Sarajeva

Učenici JU OŠ “Edhem Mulabdić” i JU Srednja ugostiteljsko-turistička škola, posjetili su danas mjesto masovnog stradanja građana Sarajeva na mjestu Isevića sokak (red za vodu) kod broja 23, gdje su na prigodan način obilježili 31. godišnjicu od ubistva osam građana Sarajeva.
Dana 15. 1. 1993. godine u 14:00 sati iz pravca Trebevića (teritorije koja je bila pod kontrolom Sarajevsko-romanijskog korpusa) ispaljena je granata koja je eksplodirala na istočni zid kotlovnice Sarajevske pivare, u Ulici Ivana Markovića Irca 23 (Isevića sokak 23), na visini od oko 7 metara. Na ulici ispod navedenog zida nalazili su se civili koji su čekali u redu za vodu. Na licu mjesta ubijeno je šest civila, ali je od teških povreda, na putu do bolnice, od posljedica ranjavanja podlegla četrnaestogodišnja djevojčica Aferdita Sadikaj, dok je sljedećeg dana, također od posljedica ranjavanja, podlegao Senad Lagumdžija (18 godina). Na ovoj lokaciji ukupno je ubijeno osam, a ranjeno sedamnaest civila. Među žrtvama sa smrtnim ishodom bio je bračni par Lačević, dok su njihova djeca ranjena.
Ovaj tragični događaj, kao i mnogi drugi slični slučajevi koji su se odvijali na oko 230 lokacija masovnih stradanja građana Sarajeva od 1992. do 1995. godine, podsjećaju nas na teške trenutke koje je grad i njegovi stanovnici pretrpjeli tokom opsade.
S tim u vezi, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u saradnji s Intitutom, ove godine je uključilo pregled Obilježavanja godišnjica masovnih stradanja građana Sarajeva 1992. – 1995. godine u školski kalendar.
Ova inicijativa ima za cilj njegovanje kulture sjećanja i pamćenja, kako bismo osigurali da se teške lekcije iz prošlosti ne zaborave. Dvadeset odabranih lokacija masovnih stradanja građana Sarajeva dio su službenog protokola Kantona Sarajevo za ovu godinu, podsjećajući nas na civilne žrtve opkoljenog Sarajeva.
Svi učenici koji nisu izašli na mjesto obilježavanja masovnog stradanja, imat će priliku po povratku u svoje škole na osnovu edukativnih materijala poslušati historijski čas o stradanjima građana Sarajeva tokom opsade.
Istina o gradu pod opsadom mora se prenositi na buduće generacije kako bismo osigurali da se takvo zlo nikada više ne ponovi. Pamćenje ovih događaja ključno je za očuvanje mira i razumijevanja među ljudima te nas podsjeća na važnost solidarnosti i suosjećanja među zajednicama.

Sektori