Sedmodnevna posjeta MCAST koledžu na Malti, nove ideje i primjeri dobre prakse

Protekle sedmice, uposlenica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, viši saradnik za razvoj predmetnih kurikuluma Azra Nizić je u sklopu projekta Evropske unije pod nazivom ŠEMA VET MOBILNOSTI ZA ZEMLJE PROŠIRENJA I AFRIKU – INTERVET WB (Zapadni Balkan) Broj projekta EAC/S34/2018 – Lot 1 Sporazum br: EAC-2019-0571 posjetila koledž na Malti za umjetnost, nauku i tehnologiju (MCAST) zajedno sa dvadest nastavnika, direktora i saradnika škola iz šest zemalja zapadnog Balkana, odnosno Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine na jednonedeljnom događaju.

Učesnicima je poželio dobrodošlicu direktor i izvršni direktor MCAST-a profesor James Calleja koji je predstavio rad  MCAST-a i  doprinos efikasnom VET učenju.

Učesnici su bili u mogućnosti da iskuse kako se planiraju i održavaju VET lekcije, a nakon toga su mogli razgovarati o svojim zapažanjima na radionici. Oni su također na odvojenim sesijama informisani o tome kako je MCAST organizovan, pri čemu su različita odjeljenja predstavila svoje aktivnosti i poslovanje. To je uključivalo odjel za kurikulum, odjel za osiguranje kvaliteta, ured za učenje i učenje zasnovano na radu, preduzetništvo, studentske usluge i podršku, društvenu odgovornost u zajednici, programe obrazovanja i obuke i podršku učenju, digitalizaciju u stručnom obrazovanju, istraživanje i inovacije, Erasmus+ projekte i ured za mobilnost . Tokom sedmice, grupa je također posjetila neke od MCAST-ovih industrijskih partnera i kulturno-istorijske znamenitosti Vallete.

   

Sektori