Edukacija za program “OSTANI SMIREN” namijenjenu vanjskim saradnicima Instituta

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo danas je uspješno organizirao edukaciju za program “OSTANI SMIREN” namijenjenu vanjskim saradnicima Instituta.
Dvodnevna edukacija bit će realizirana u prostorijama “Vatrogasnog društva Novo Sarajevo 1934” i predstavlja značajan korak u inicijativi za razvoj registriranih vannastavnih i posebnih programa.
Odabir vanjskih saradnika za ovu edukaciju pažljivo je obavljen putem Javnog poziva, s ciljem osiguranja visokih standarda kvalitete pri provedbi programskih aktivnosti kroz vannastavne i posebne programe.
Program “OSTANI SMIREN” obuhvata četrnaest
programskih aktivnosti koje se protežu od rane dobi u vrtićima pa sve do završetka srednje škole. Za tekuću školsku godinu, odabrane su tri programske aktivnosti za implementaciju.
Posebno se ističe aktivnost pod nazivom “Slijed koraka i donošenje odluka u kriznim situacijama”, koja je namijenjena učenicima 9. razreda osnovne škole. Za vođenje ove aktivnosti bit će angažirani vanjski saradnici koji uspješno prođu proces edukacije.
Osim toga, program uključuje druge značajne programske aktivnosti poput “Pomaganje i hrabrost”, namijenjene učenicima 1. razreda osnovne škole, za koju će biti angažirani interni resursi – nastavnici i stručni saradnici u školama, ali i aktivnost “Prva pomoć” namijenjena učenicima 6. razreda osnovne škole, za koju će biti angažirani vanjski saradnici – doktori medicine koji budu
angažirani u pratnji učenika tokom realizacije programske aktivnosti “Škola skijanja”.
Današnja edukacija okupila je ugledne predavače i stručnjake iz oblasti, a posebno se ističe prisustvo specijaliste – strukovnog inženjera zaštite od požara i spašavanja, Danisa Memagića, kao i dr. sci. Jasminke Ikanović, stručne savjetnice u službi za Civilnu zaštitu.
Njihova stručnost i predanost doprinose unapređenju kvalitetnog reagiranja u kriznim situacijama, oblikujući tako i budućnost naših učenika.
Cilj današnje edukacije jeste osnažiti vanjske saradnike kako bi što bolje prenijeli ovo dragocjeno znanje mlađim generacijama putem registriranih vannastavnih i posebnih programa. Očekuje se da će ova inicijativa ostaviti dubok i trajan utjecaj na zajednicu Kantona Sarajevo i cijele Bosne i Hercegovine, pridonoseći boljoj budućnosti i razvoju.

Sektori