Edukacija za program  “PREVENCIJA OVISNOSTI”, namijenjen vanjskim saradnicima Instituta

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo danas je uspješno organizirao edukaciju za program “PREVENCIJA OVISNOSTI”, namijenjenu vanjskim saradnicima Instituta.
Dvodnevna edukacija odvijat će se u prostorijama hotela Hollywood i označava značajan korak u inicijativi za unapređenje registriranih vannastavnih i posebnih programa.
Odabir vanjskih suradnika za ovu edukaciju proveden je pažljivo putem Javnog poziva, s ciljem osiguranja visokih standarda kvalitete pri provedbi programskih aktivnosti kroz vannastavne i posebne programe.
Program “PREVENCIJA OVISNOSTI” obuhvata četrnaest programskih aktivnosti koje se protežu od rane dobi u vrtićima pa sve do završetka srednje škole. Za tekuću školsku godinu, odabrano je sedam programskih aktivnosti za implementaciju.
Ističemo programsku aktivnost pod nazivom „Mi rastemo i razvijamo se“, usmjerenu na djecu u predškolskim ustanovama, zatim „Film kao inspiracija i motivacija“, za učenike 9. razreda osnovne škole, i „Ko zapravo pobjeđuje?“, usmjerenu na učenike 1. razreda srednje škole. Vođenje ovih aktivnosti bit će povjereno vanjskim saradnicima koji uspješno prođu proces edukacije.
Program također uključuje druge značajne programske aktivnosti, uključujući “Škola plivanja” za učenike 4. razreda osnovne škole, “Škola planinarstva” za učenike 7. razreda osnovne škole, “Vidim, čujem, učim” za učenike 8. razreda osnovne škole, te “Budi domaćin/domaćica” za učenike 4. razreda srednje škole škole. Vođenje ovih aktivnosti bit će povjereno internim ljudskim resursima, nastavnicima i stručnim suradnicima u školama.
Današnja edukacija okupila je ugledne predavače i stručnjake iz navedene oblasti, među kojima su Amir Hasanović, magistar prevencije ovisnosti i Sanela Pekić, magistar socijalne pedagogije. Njihova stručnost i predanost doprinose unapređenju prevencije ovisnosti među učenicima, oblikujući tako budućnost naših učenika.
Cilj današnje edukacije jeste osnažiti vanjske saradnike kako bi što bolje prenijeli ovo dragocjeno znanje mlađim generacijama putem registriranih vannastavnih i posebnih programa.
Očekuje se da će ova inicijativa ostaviti dubok i trajan utjecaj na zajednicu Kantona Sarajevo i cijele Bosne i Hercegovine, pridonoseći boljoj budućnosti i razvoju, te stvaranju sigurnijeg okruženja za svu djecu i učenike.

Sektori