„Škola planinarstva“ u Kantonu Sarajevo uspješno završena

Oko 4.100 učenika sedmih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo uspješno je završilo „Školu planinarstva“ na planinama Bjelašnica, Trebević i Igman.

Tokom triju pohoda u ukupnom trajanju od 21 dan učenici su učili o važnosti razvijanja ljubavi prema prirodi i svijesti o očuvanju okoliša, koji osigurava učeniku postizanje cjelovitog i snažnog doživljaja nastavnog sadržaja kroz nastavu, kretanje, igru, takmičenje, pjesmu, priču, druženje s vršnjacima, opažanje, upoređivanje, zaključivanje, obrazlaganje i učenje o svijetu koji ih okružuje.

Osnovni cilj „Škole planinarstva“ bio je da svaki učenik sedmog razreda osnovne škole u Kantonu Sarajevo boravi u prirodi i prođe osnovni program izletničkog planinarenja, kako bi se stekle vještine i znanja koja će utjecati da učenici zavole ovaj vid aktivnosti koji je izvrstan alat u odgoju, obrazovanju i očuvanju zdravlja.

Podsjećamo, sredstva za realiziranje „Škole planinarstva“ osigurana su u budžetu Kantona Sarajevo, a posebnu zahvalnost dugujemo organizatoru projekta Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na čelu s ministricom Naidom Hota-Muminović.

Zahvaljujemo se i partnerima na projektu: Planinarskom savezu FBiH, Gorskoj službi spašavanja KS – stanica Sarajevo, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, kao i menadžmentima svih osnovnih škola, nastavnicima koji su bili u pratnji učenika, divnoj djeci i roditeljima.

Sektori