“PODUZETNIŠTVO I FINANSIJSKA PISMENOST”

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo danas je uspješno organizirao edukaciju iz programa “PODUZETNIŠTVO I FINANSIJSKA PISMENOST”, namijenjenu vanjskim saradnicima Instituta.
Dvodnevna edukacija će se odvijati u prostorijama sjedišta IRPO-a i predstavlja ključni korak u inicijativi za registrirane vannastavne i posebne programe.
Odabir vanjskih saradnika za ovu edukaciju obavljen je putem Javnog poziva, a pažljivo su odabrani kako bi se osiguralo adekvatno provođenje programski aktivnosti kroz vannastavne i posebne programe s najvišim standardima kvalitete.
Program “PODUZETNIŠTVO I FINANSIJSKA PISMENOST” obuhvata četrnaest programskih aktivnosti koje se protežu od rane dobi u vrtićima pa sve do završetka srednje škole. Za tekuću školsku godinu, odabrano je pet programskih aktivnosti za implementaciju.
Među ovim aktivnostima ističe se “Živimo po mjeri – konzumerizam,” namijenjena učenicima 3. razreda srednje škole. Za njezino vođenje bit će angažirani vanjski saradnici koji uspješno prođu proces edukacije.
Osim toga, program uključuje i druge značajne programske aktivnosti poput “Fondovi budućnosti,” namijenjena učenicima 1. razreda osnovne škole, “Slatki program malih proizvođača,” za učenike 3. razreda osnovne škole, “Ja investiram u zajednicu,” namijenjena učenicima 4. razreda osnovne škole, i “Kad planinar postane poduzetnik,” koja je usmjerena na učenike 7. razreda osnovne škole. Za ove programske aktivnosti biti će angažirani interni ljudski resursi, nastavnici i stručni saradnici u našim školama.
Današnja edukacija okupila je ugledne predavače i stručnjake iz oblasti, a posebno treba istaknuti prisustvo profesora i poduzetnika dr. sci. Farisa Njemčevića i Emira Ustavdića, magistra menadžmenta. Njihova stručnost i predanost doprinose unapređenju poduzetništva i finansijske pismenosti u obrazovanju u Kantonu Sarajevo, oblikujući tako budućnost učenika.
Današnja edukacija ima cilj da osnaži vanjske saradnike kako bi još bolje prenijeli ovo dragocjeno znanje mlađim generacijama putem registriranih vannastavnih i posebnih programa. Očekuje se da će ova inicijativa ostaviti dubok i trajan utjecaj na zajednicu Kantona Sarajevo i cijele Bosne i Hercegovine, pridonoseći boljoj budućnosti i razvoju.

Sektori