Pohod olimpijskim planinama – Nezaboravna avantura za učenike

Jučer je završila inspirativna priča o prvom pohodu na olimpijske Planine, kojeg realiziramo kroz posebni program #Prevencija_ovisnosti, a bio je mnogo više od običnog izleta. Bila je to, zapravo, prava avantura, označena kao specifičan oblik nastave iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj za učenike 7. razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo, u okviru Škole planinarstva za školsku 2023/2024. godinu.
Ukupno 4141 učenik dobio je priliku da otkrije tajne olimpijskih planina – Bjelašnice, Igmana i Trebevića, a nevjerojatna avantura bila je obogaćena uzbuđenjem, pozitivnom energijom i predivnim trenucima u prirodi.
Tokom ovog nezaboravnog putovanja, učenici su, zajedno sa svojim nastavnicima i iskusnim planinarskim vodičima, imali priliku upoznati prekrasne krajolike, stjecati nove vještine i ponovno se povezati s prirodom. Osim planinarskih tema kao što su orijentacija, navigacija, istraživanje flore i faune, načini kretanja i boravka u planinama, upoznali su se i s opasnostima u planinama ali i osnovama prve pomoći.
Prvi ovogodišnji pohod, koji otvara vrata za još dva pohoda koji slijede, bio je poseban naročito jer je „Škola planinarstva“ stavila fokus na olimpijske igre, panoramu grada, kratku historiju Bosne i Hercegovine te Kulturu sjećanja. Učenici su posjetili Igmansku džamiju, šehidsko mezarje i spomenik Igmanskog marša na Velikom polju, produbljujući svoje razumijevanje i poštovanje prema historiji i kulturi.
Zahvaljujući svojim fotoaparatima i kamerama, učenici su aktivno dokumentirali ovu prekrasnu avanturu, stvarajući neprocjenjive uspomene putem fotografija i videozapisa. Po povratku kući, uz podršku svojih nastavnika informatike, kreativno će koristiti svoje nove vještine kako bi stvorili promotivni materijal koji će otkriti tajne i ljepotu olimpijskih planina.
Ovaj inspirirajući materijal služit će kao poziv za učenike da sudjeluju u Javnom pozivu za najbolji krati video klip povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH. Na taj način, potičemo poduzetnički duh, kreativnost i izražavanje učenika, istovremeno promovirajući ljepotu prirode koja nas okružuje i potičući ih da se još više povežu s prirodom i zajednicom.
Podsjećamo, finansijska sredstva za ovu izvanrednu školu u potpunosti su osigurana iz Budžeta Kantona Sarajevo.
Na kraju, zahvaljujemo se svima koji su pridonijeli i podržali ovu nevjerojatnu školu u kojoj učimo mnogo više od planinarenja – učimo o snazi zajedništva, strpljenju i razumijevanju prirode!

Sektori