Edukacija za program “PREVENCIJA NASILJA” namijenjenu vanjskim saradnicima Instituta

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo danas je uspješno organizirao edukaciju za program “PREVENCIJA NASILJA”, namijenjenu vanjskim saradnicima Instituta. Trodnevna edukacija odvijat će se u prostorijama sjedišta Instituta i označava značajan korak u inicijativi za unapređenje registriranih vannastavnih i posebnih programa.
Odabir vanjskih suradnika za ovu edukaciju proveden je pažljivo putem Javnog poziva, s ciljem osiguranja visokih standarda kvalitete pri provedbi programskih aktivnosti kroz vannastavne i posebne programe.
Program “PREVENCIJA NASILJA” obuhvata četrnaest programskih aktivnosti koje se protežu od rane dobi u vrtićima pa sve do završetka srednje škole. Za tekuću školsku godinu, odabrano je šest programskih aktivnosti za implementaciju.
Ističemo programske aktivnosti pod nazivom “Terapeutske priče”, koja je namijenjena učenicima 9. razreda osnovne škole, i “Blueprint (skica)” za učenike 8. razreda osnovne škole. Vođenje ovih aktivnosti bit će povjereno vanjskim saradnicima koji uspješno prođu proces edukacije.
Program također uključuje druge značajne aktivnosti, uključujući “Zajedno do povjerenja” za djecu u predškolskim ustanovama, “Anger management – upravljanje ljutnjom” za učenike 2. razreda osnovne škole, “Razvoj emocionalnog rječnika” za učenike 5. razreda osnovne škole, te “Škola skijanja” za učenike 6. razreda osnovne škole. Vođenje ovih aktivnosti bit će povjereno internim ljudskim resursima, nastavnicima i stručnim suradnicima u školama.
Današnja edukacija okupila je ugledne predavače i stručnjake iz oblasti, među kojima su Anka Izetbegović, Geštalt psihoterapeutkinja pod supervizijom i trenerica razvojnih vještina, kao i pedagogica Samra Feriz. Njihova stručnost i predanost doprinose unapređenju prevencije nasilja među učenicima, oblikujući tako budućnost naših učenika.
Cilj današnje edukacije jeste osnažiti vanjske saradnike kako bi što bolje prenijeli ovo dragocjeno znanje mlađim generacijama putem registriranih vannastavnih i posebnih programa.
Očekuje se da će ova inicijativa ostaviti dubok i trajan utjecaj na zajednicu Kantona Sarajevo i cijele Bosne i Hercegovine, pridonoseći boljoj budućnosti i razvoju, te stvaranju sigurnijeg okruženja za svu djecu i učenike.

Sektori