Projekat za 1000 učenika

U organizaciji Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo i uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, danas je upriličena značajna vannastavna aktivnost usmjerena na više od 1.000 učenika 9. razreda osnovnih i 1. razreda srednjih škola KS.
U cilju podizanja svijesti kod mladih o važnosti razumijevanja značaja kulturne baštine i njene zaštite, učenici su pogledali film o Biblioteci i posjetili novu muzejsku postavku.
Aktivnost je realizirana u okviru manifestacije “Pamćenje svijeta: otrgnuto od zaborava”, koju organizira Gazi Husrev-begova Biblioteka povodom tridesete godišnjice uspostavljanja UNESCO registra „Memory of the World“ u koji je upisana rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke.
Ovaj UNESCO-ov registar pokrenut je 1992. godine, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao posljedica razaranja Nacionalne i univerzitetske biblioteke te razaranja dokumentarne baštine u Bosni i Hercegovini.
Prisutne direktore škola, pomoćnike direktora, nastavnike, učenike i uposlenike Instituta na događaju, pozdravili su direktor GHB Biblioteke mr. Osman Lavić, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović i direktorica Instituta Senada Salihović.
Osim uvodničara, cjelodnevni događaj uspješno su koordinirali viši saradnici Instituta Mersiha Šahinbegović, Edin Mujkanović i pomoćnik direktora za vannastavne i posebne programe Semir Salihović.
Zahvaljujemo se svim učenicima, njihovim profesorima, direktorima škola i drugim gostima na odvojenom vremenu i sudjelovanju ovoj projektnoj aktivnosti.
Posebno se zahvaljujemo Upravi GHB Biblioteke što su otvorili svoja vrata za ovaj, ali sve buduće vidove saradnje.

Sektori