Završena su općinska i kantonalno “Projekt građanin” takmičenje

U četvrtak i petak, 13. i 14. 4. 2023. godine, održano je 27. kantonalno “Projekt građanin” takmičenje, u online formatu, iz oblasti nastavnog predmeta Građansko obrazovanje/Demokratija i ljudska prava za učenike osnovnih i srednjih škola. Na prethodno održanim općinskim takmičenjima sudjelovalo je 60 školskih ekipa (60 nastavnika, 480 učenika). Na kantonalnom takmičenju sudjelovalo je 9 školskih timova osnovnih škola (72 učenika) i 9 školskih timova srednjih škola (72 učenika). Dakle, na ovogodišnjim općinskim i kantonalnom takmičenju ukupno je sudjelovalo 617 učenika, 78 nastavnika i 33 nastavnika sudije. Neki od naziva projektnih prijedloga za rješavanje problema u našem društvu koje su učenici osnovnih škola istraživali su: Maloljetnici – sve češći konzumenti snusa; Isključenost djece slabijeg imovinskog stanja i djece s teškoćama u razvoju iz sportskih aktivnosti; Pravda za “Projekt građanin”, Najmnogoljudnija općina u Kantonu Sarajevo nema srednjoškolski centar; Zaštita i promoviranje kulturno-historijskih spomenika u BiH; Oprema u sportskoj sali naše škole; Ugradnja solarnih panela u JU OŠ “9. maj” Pazarić; Zaštita dječijih prava; Huliganstvo u sportu. Naši srednjoškolci su se bavili sljedećim projektima: Očuvanje nacionalnih spomenika; Neefikasan sistem elektronske naplate u javnom gradskom prijevozu KS; Kupujmo domaće; Volonterizam je osnova aktivizma; Komunalna higijena; Želimo plaćenu praktičnu nastavu za učenike svih srednjih škola; Sigurnost djece u digitalnom okruženju; Problem pružnih prijelaza u općini Ilijaš; Podizanje svijesti o mentalnom zdravlju.

Na finalnoj smotri radova na nivou Bosne i Hercegovine Kanton Sarajevo će predstavljati školske ekipe učenika JU Srednjoškolski centar “ Nedžad Ibrišimović” s profesoricom Draganom Kartal i JU “OŠ Safvet – beg Bašagić” s profesoricom Selmom Karović.

JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo čestita svim vrijednim učenicima i nastavnicima uz poruku da do kraja istraju na svojim mjerama javne politike i rješavanju problema koji su prisutni u našem društvu.

Sektori

Obavještenje o poništenju postupka nabavke

23.12.2022.