Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo upriličilo je jučer cjelodnevnu svečanost promocije učenika, nastavnika i kolektiva u Kantonu Sarajevo koji su bili najuspješniji na kantonalnim takmičenjima u školskoj 2021/2022. godini.

Uz dodjelu diploma najuspješnijima učenicima, kao i zahvalnica njihovim nastavnicima, školama i predškolskim ustanovama, odgajateljima i odgajateljicama, upriličene su i revije kulturno-umjetničkog stvaralaštva djece i učenika.

Diplome i zahvalnice uručila je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, ističući kako naši učenici pokazuju zaista veliki raspon talenata, te da možemo biti sretni i ponosni kakvu djecu imamo. Kako je istakla, znanje i vještine koje djeca posjeduju su ogroman potencijal i razvojna šansa za naše društvo.

“Mi danas proslavljamo izvrsnost. Ovo je kulturno-umjetnička revija i promocija naizvrsnijih učenika koji su se takmičili u raznim disciplinama od predškolskog do srednjeg obrazovanja. Djeca predškolskog uzrasta takmičila su se u plesu, recitacijama, vokalnim izvedbama. Učenici osnovnih i srednjih škola su se takmičili u različitim disciplinama, a ovdje upoznajemo najbolje, među najboljima, koji su osvojili prva, druga i treća mjesta na kantonalnom takmičenju, te im uručujemo diplome”, izjavila je ovom prilikom ministrica Hota-Mumunović.

Istakla je da su ove godine, osim standardnih nastavnih predmeta, u takmičenje uvedene i nove discipline, kao što su pregovaranje i debatne parlaonice za buduće kreatore društvenih procesa, sve oblasti prirodnih nauka, šah i druge discipline koje vježbaju koncentraciju i promišljanje, te potiču svestranost kod naših učenika.

Diplome za najbolje rezultate iz 22 nastavna predmeta i sekcije dobilo je 330 učenika osnovnih i srednjih škola, kao i mališana iz predškolskih ustanova, 222 zahvalnice su dodijeljene nastavnicima i odgajateljima, a 72 zahvalnice odgojno-obrazovnim ustanovama Kantona Sarajevo.

Tekst iznad preuzet sa: https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti-sa-vlade/promocija-izvrsnosti-naujspjesnijim-ucenicima-na-kantonalnim-takmicenjima

U svim aktivnostima pripreme i realizacije promocije izvrsnosti aktivno je sudjelovao JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, direktorica Instituta Senada Salihović te stručne saradnice Sabina Piknjać, Stanislava Matić i Azra Nizić.