Međunarodna konferencija pod nazivom “Rana intervencija za djecu s teškoćama u razvoju”

Međunarodna konferencija pod nazivom “Rana intervencija za djecu s teškoćama u razvoju”, koju je organizovalo Udruženje defektologa, edukatora-rehabilitatora “STOL”, održana je u Sarajevu, 02. i 03. decembra.
Ovaj značajan događaj okupio je predstavnike Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, kao i veliki broj stručnjaka iz oblasti obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva, nevladinih organizacija, kao i posvećene roditelje i radoznale studente.
Konferenciju je otvorila intrigantna panel diskusija na temu ”Sistem rane intervencije – regionalne i svjetske prakse”. Tokom dva dana, istaknuti stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije predstavili su svoja izlaganja u vezi s ranom intervencijom, donoseći važne informacije o nužnosti ulaganja društva u najraniji period djetinjstva. Posebno su istaknuli važnost podizanja svijesti društvene zajednice o prednostima i efikasnosti rane intervencije u djetinjstvu, koji se smatra najznačajnijim periodom u životu. Također, istaknut je naglasak na jačanju roditeljskih kompetencija, čime se doprinosi optimalnom razvoju djece s teškoćama u razvoju.
Ova konferencija predstavlja korak naprijed ka stvaranju inkluzivnog društva koje prepoznaje važnost podrške najmlađima i aktivno radi na unapređenju kvaliteta njihovog života.

Sektori