06. 6. 2022. godine

Nastavljamo sa posjetom STEAM časovima i pratimo primjere dobre prakse u cilju sto bolje pripreme za kurikularnu reformu koja je pred nama. Saradnice Instituta Sedžida Hadžić, Azerina Muminović, Sabina Piknjač i Azra Nizić zajedno sa direktoricom Senadom Salihović i ministricom Naidom Hota-Muminović posjetile dva STEAM časa.

Prvi čas je održan u četvrtom razredu u JU OŠ “Malta” kod profesorice razredne nastave Hatidže Šaljić. Učenici su sa nastavnicom istraživali uslove za život kroz seriju mini projekata a na kraju su kreirali i kratke poruke korištenjem micro:bitova i kodiranjem. Sve pohvale nastavnici i hvala direktoru Amsalu Hadžimujiću i upravi škole na gostoprimstvu.

Drugi čas je održan u JU Četvrta gimnazija Ilidža u drugom razredu opće gimnazije na kojem su mentorica Ajla Halilović i profesorica Amela Čehić pripredile putovanje kroz vrijeme sa Leonardo da Vincijem i integrirale umjetnost, matematiku, fiziku, 3D modeliranje, programiranje i izradu web aplikacija sa historijom i biologijom i demonstrirale kolaboraciju, kreativnost, kritičko mišljenje, istraživanje kao i javni nastup.

Čestitke kolektivu koji je zaista počeo da živi STEAM i da kreira svoju nastavu na ishodima učenja što je dokaz i današnja posjećenost času.

Današnja posjeta ohrabruje i potvrda je da smo i više nego otvoreni i spremni za promjene za dobrobit naših učenika.

Još jednom, hvala domaćinima i čestitke Ajli, Ameli i Hatidži.