Danas nastavljamo višednevno stručno usavršavanje odgajatelja, nastavnika, stručnih_saradnika, direktora i pomoćnika_direktora na svim nivoima preduniverzitetskog obrazovanja, koje uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo organizira Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.

Današnji program odnosi se na razrednu nastavu, odnosno na nastavne predmete Bosanski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost, srpski jezik i književnost, Fizika, Biologija, Priroda, Arapski jezik i Njemački jezik. Tema stručnog usavršavanja upućuje na kurikulum – učenje prema ishodima učenja, odnosno primjere dobre prakse.

Podsjećamo, početkom školske 2022/2023. godine, nastavljamo ranije započeti proces kurikularne reforme. Kurikulumi izrađeni na jedinstvenoj metodologiji koja nudi novi pristup podučavanju i učenju, a koji će biti predstavljeni na ovom stručnom usavršavanju, činit će centralni dio kurikularne reforme, čija implementacija slijedi već od 1. septembra ove godine, odnosno od početka školske 2022/2023. godine na nivou devetogodišnjeg osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, te srednjoškolskog obrazovanja.

Ovo je prilika da ohrabrimo naše učitelje, odnosno nastavnike i istaknemo kako u svim navedenim i drugim procesima nisu i neće biti sami. Pored Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, sada mogu računati i na podršku Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.

 

Sektori