Studijska posjeta Novi Sad

Predstavnici Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, nastavnice razredne nastave čije su prakse nagrađene po Javnom pozivu „Saznali smo na obuci – primijenili u praksi“, članovi tima za podršku implementaciji predmetnih kurikuluma u osnovnoj školi, direktori i nastavnici srednjih škola u kojima je započet proces izrade predmetnih kurikuluma za stručno-teorijske predmete, sudjelovali su studijskoj posjeti osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu, Republika Srbija, od 12. do 15. maja 2024. godine.
Tokom trodnevnog boravka učesnici studijske posjete imali su priliku posjetiti osnovne škole i prisustvovati nastavi koja je uključivala NTC metode učenja dok su članovi srednjih škola posjetili uprave srednjih stručnih škola koje duže vrijeme organiziraju nastavu po dualnim princima i razgovarati o reformi srednjeg stučnog obrazovanja koje uključuje učenje kroz rad.
Svoja vrata otvorile su nam osnovne škole „Petefi Šandor“ i „Mika Antić“ te srednje škole „Mileva Marić-Ajnštajn“, „Bogdan Šuput“, „Svetozar Miletić“, „Srednja mašinska škola“ i pokazale primjere dobre prakse. Drugog dana studijske posjete realizirana je i edukacija na temu „Primjena NTC programa u praksi“ u organizaciji NTC centra Novi Sad za učesnike iz osnovnih škola KS, dok su učesnici iz srednjih stručnh škola bili u prilici posjetiti kompaniju „Lamex“ koja je lider u obradi pločastih materijala a koja je uključena u sistem dualnog obrazovanja.