Studijska posjeta “Od rata do mira”

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, u suradnji s JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, ponosno je organiziralo jedinstvenu četverodnevnu studijsku posjetu pod nazivom “OD RATA DO MIRA” za učenike prvog razreda srednjih škola. Ova inspirirajuća inicijativa provodi se u sklopu posebnog programa pod nazivom “Kultura sjećanja” i obuhvata uzbudljivu rutu koja vodi učenike kroz centralni, sjeverni i zapadni dio Bosne.

Posjeta obuhvata posjete različitim lokalitetima, uključujući Sarajevo, Fojnicu, Vitez, Jajce, Bihać, Cazin, Veliku Kladušu, Bužim, Prijedor, Vlašić, i Travnik, prije povratka u Sarajevo. Tokom ova četiri dana, učenici će imati priliku upoznati kulturno-historijske spomenike Bosne i Hercegovine, istražiti prirodne ljepote domovine i naučiti je voljeti više.

Prvi od ukupno osamnaest pohoda Studijske posjete tokom 2023/2024. godine, započeo je 10. oktobra ove godine i uspješno je okončan krajem protekle sedmice. Očekuje se da će svi pohodi uključiti oko 4000 učenika u generaciji. Projekt je u potpunosti finansiran iz budžeta Vlade Kantona Sarajevo, što naglašava važnost i podršku koju obrazovanje i kultura imaju u ovom području.

Cilj ove studijske posjete je duboko i sveobuhvatno obrazovanje učenika o kulturno-historijskom i prirodnom nasljeđu Bosne i Hercegovine. Osim toga, projekt promiče razvoj kulture sjećanja i kolektivne memorije među učeničkom populacijom, posebno usmjeravajući pogled na period agresije na Bosnu i Hercegovinu tokom nedavnih sukoba te sudjelovanje zemlje u antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata. Istaknuta je važnost historijskih ličnosti iz ovih razdoblja i njihov doprinos oblikovanju zemlje.

Dodatno, ovaj projekt podupire očuvanje raznolikosti i pluralizma u Bosni i Hercegovini, potiče dijalog među učenicima različitih etničkih i kulturnih pozadina, te osigurava objektivno razumijevanje historijskih činjenica s krajnjim ciljem izgradnje trajnog mira i suživota na ovim prostorima.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo predani su obrazovanju i kulturi te se raduju daljnjem razvoju ovog vrijednog projekta.

 
Glavni prilog:
 
Promotivni video:

Sektori