Dodjela certifikata za završenu edukaciju – Integrisano podučavanje i formativno praćenje u inkluzivnom okruženju

Dana, 17. 04. 2024. godine u svečanoj sali Općine Centar upriličena je dodjela certifikata za završenu edukaciju – Integrisano podučavanje i formativno praćenje u inkluzivnom okruženju, za 217 učitelja osnovnih škola Kantona Sarajevo. Organizovana obuka se sastojala od četiri modula:
I modul – Teorijska osnova (Integrisana nastava kroz NTC učenje, Formativno praćenje kao podrška učenju i podučavanju);
II modul – Upravljanje razredom;
III modul – Integrisana nastava kroz NTC učenje – radionica i
IV modul – Formativno praćenje kao podrška učenju i podučavanju.
Obuku su vodili treneri koji su stekli iskustva tokom Studijske posjete osnovnim školama u Velenju, Republika Slovenija, organizirane od 26. 09. do 29. 09. 2023. godine, a koju je podržalo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.
Prigodnim govorima prisutnim su se obratile Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Senada Salihović, direktorica JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo. U obraćanjima je istaknuto da je ovaj događaj prilika da se osim postignuća ovih učitelja ukaže na važnost kontinuiranog profesionalnog razvoja. Njihovo stečeno znanje i iskustvo svjedoče o tome da se znanje ne umanjuje dijeljenjem, već naprotiv – množi.
Tokom ceremonije dodjele certifikata proglašene su i tri najbolje refleksivne prakse nastale nakon obuke učitelja, prijavljene na Javni poziv Instiuta “Saznali smo na obuci – primijenili u učionici”.
“Čestitamo svim učesnicima na njihovim uspjesima i predanosti, te se radujemo budućim postignućima koje će donijeti u svojim odjeljenjima i obrazovnim zajednicama.”