“Jesen u gradu”

31. 10. 2022. godine nastavnica Đenana Herco-Muhić održala je ogledni sat u V razredu iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost. Na čas su pozvani članovi tima za podršku pri Institutu. Nastavnica Đenana realizirala je temu “Jesen u gradu” u korelaciji sa Prirodom, Likovnom kulturom, Muzičkom kulturom, Osnovama tehnike, Odjeljenskom zajednicom i bibliotekarkom škole. Zanimljiv, neobičan i kreativan pristup držao je pažnju učenika, a odabrani ishodi po predmetnim kurikulumima pokazali su zavidan nivo znanja učenika.

U uvodnoj, motivirajućoj aktivnosti, čiji je cilj da potakne i zainteresira učenike za nastavnu jedinicu, učenici su na osnovu tri zagonetke došli do teme časa. Nakon uvodnog dijela učenice su prezenitrale aktivnosti rađene na časovima Prirode te objasnile utjecaj prostora i faktora prostora na organizme. Kroz zanimljiv pristup odgovorile su na pitanje zbog čega lišće mijenja boju te su opisale načine prilagodbe organizama prostoru njihovog življenja. Na časovima Likovne kulture učenici su kreirali idejna rješenja koja su na času prikazali u obliku likovne izložbe. Ugođaj jeseni upotpunio je dio koncerta “Četiri godišnja doba.”
Glavni dio časa realiziran je kroz grupni oblik rada, a nazive i simbole grupa učenici su radili na časovima Osnova tehnike. Koristeći se priborom za tehničko crtanje izrađivali su jednostvne tehničke crteže primjenjujući osnovne elemente kotiranja. Na času su radili na nivou malih grupa i putem aplikacije Genial
istakli najznačajnije biografske podatke o autoru. Koristeći se tehnikom Mapa uma učenici su prepoznali i objasnili glavne književnoteorijske pojmove vezane za poeziju (strofa, stih, ritam, rima, osnovni motiv, osnovno osjećanje, pjesničke slike, stilske figure). U toku mjeseca oktobra učenici su kroz časove Odjeljenske zajednice posjetili Biblioteku grada Sarajeva i Bajkologiju, dječiju knjižaru te dizajnirali ukrasne korpice i vrpce kojima su ukrasili kabinet i time upotpunili danšnju jesensku čaroliju.

     

Sektori