Vannastavni i posebni program

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i IRPO aktivno započeli s provođenjem brojnih programskih aktivnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama širom Kantona Sarajevo, koje su rezultat saradnje s licenciranim vanjskim saradnicima Instituta. Ove aktivnosti integrirane su u školske programe kao vannastavni i posebni programi, u skladu s Katalogom registriranih programa.
Realiziranje brojnih programskih aktivnosti trajat će tokom nastavne 2023/2024. godine, sve do 13. juna 2024., a među izdvojenim ističemo:
Blueprint skica za učenike VIII i #Terapeutske_priče za učenike IX razreda osnovnih škola KS, kao dio posebnog programa Prevencije nasilja. U okviru istog programa u narednom periodu planiramo započeti s provedbom programske aktivnosti Mi rastemo i razvijamo se za djecu u predškolskim ustanovama KS.
Nadalje, tu su Film kao inspiracija i motivacija za učenike IX razreda osnovnih i Ko zapravo pobjeđuje za učenike I razreda srednjih škola KS, dio posebnog programa Prevencije ovisnosti.
Osim navedenih, uskoro ćemo započeti s provedbom dodatnih programskih aktivnosti, među kojima se naročito ističu:
Ko smo kroz spomenike za učenike III razreda osnovnih škola KS kao dio posebnog programa Kultura sjećanja. U okviru istog programa, nastavit ćemo s realiziranjem studijske posjete Od rata do mira za učenike I razreda srednjih škola KS.
Također, Recikliraj me podrži život za učenike VIII razreda osnovnih škola KS, kao dio posebnog programa Ekologija i Živimo po mjeri za učenike III razreda srednjih škola KS iz posebnog programa Poduzetništvo i finansijska pismenost.
U bliskoj budućnosti, pokrenut ćemo i provedbu programske aktivnosti Slijed koraka i donošenje odluka u kriznim situacijama za učenike IX razreda osnovnih škola KS, kao dio posebnog programa Ostani smiren.
Ovom prilikom želimo izraziti posebnu zahvalnost realizatorima, licenciranim vanjskim saradnicima Instituta, te direktorima, stručnim saradnicima, razrednicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola u Kantona Sarajevo za neprocjenjivu podršku u realizaciji ovih programa.
…………………………………………….
…………………….
Podsjećamo, pored vanjskih saradnika Instituta, vođenje brojnih programskih aktivnosti povjereno je internim ljudskim resursima, nastavnicima i stručnim saradnicima u školama, gdje izdvajamo:
“Škola plivanja” za učenike IV, “Škola planinarstva” za učenike VII, “Vidim, čujem učim” za učenike VIII razreda osnovnih škola, te “Budi domaćin/domaćica” za učenike IV razreda srednjih škola KS, kao dio posebnog programa “Prevencija ovisnosti”.
“Zajedno do povjerenja” za djecu u predškolskim ustanovama KS, “Anger management – upravljanje ljutnjom” za učenike II, “Razvoj emocionalnog rječnika” za učenike V, te “Škola skijanja” za učenike VI razreda osnovnih škola KS, kao dio posebnog programa “Prevencija nasilja”.
“Kad planine progovore”, za učenike VII razreda osnovnih škola, zatim “Sjećanje na Srebrenicu”, za učenike II i “Naša duhovnost”, za učenike III razreda srednjih škola KS, kao dio posebnog programa “Kultura sjećanja”.
“Čarolija vune” za djecu u predškolskim ustanovama KS, “Zlato livade” za učenike I i “Škola u prirodi” za učenike IV razreda osnovnih škola, te “Planinska hrana” za učenike I i “Društveno korisno učenje” za učenike II razreda srednjih škola KS, kao dio posebnog programa “Ekologija”.
“Fondovi budućnosti”, za učenike I, “Slatki program malih proizvođača”, za učenike III, “Ja investiram u zajednicu”, za učenike IV i “Kad planinar postane poduzetnik”, za učenike VII razreda osnovnih škola KS, kao dio posebnog programa “Poduzetništvo i finansijska pismenost”.
“Pomaganje i hrabrost”, za učenike I i “Prva pomoć” za učenike VI razreda osnovnih škola KS, kao dio posebnog programa “Ostani smiren”.
Istovremeno, želimo izraziti veliku zahvalnost direktorima i internim ljudskim resursima – realizatorima stručnim saradnicima razrednicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola u Kantona Sarajevo za neizmjeran doprinos provedbi svih programskih aktivnosti odabranih za školsku 2023/2024. godinu.

Sektori