Više od 4.100 učenika sedmog razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo uspješno je završilo Školu planinarstva

Više od 4.100 učenika sedmog razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo uspješno je završilo Školu planinarstva na planinama Bjelašnica, Trebević i Igman za školsku 2023/2024. godinu
Kroz intenzivni trodnevni program, ukupnog trajanja od 21 dan, učenici su ne samo uživali u planinarenju već su primjenjivali svoje znanje iz različitih predmeta poput Geografije, Biologije, Matematike, Historije i Tjelesnog i zdravstvenog odgoja u stvarnim situacijama. Osim toga, sudjelovanjem u planinarenju, učenici su razvijali fizičke, kognitivne i emocionalne vještine, učeći kako rješavati probleme, poticati kritičko razmišljanje te jačati socijalne vještine kroz timski rad.
Kroz sve ove benefite, Škola planinarstva postaje ne samo iskustvo učenja o prirodi i planinama, već i alat koji obogaćuje sve aspekte obrazovanja i života učenika.
Finansiranje ovog projekta osigurano je iz budžeta Kantona Sarajevo, a posebno se zahvaljujemo Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na čelu s ministricom Naidom Hota-Muminović.
Također izražavamo zahvalnost našim partnerima: Planinarskom savezu FBiH, Gorskoj službi spašavanja KS – stanica Sarajevo, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, kao i menadžmentima svih osnovnih škola, nastavnicima koji su pratili učenike, te divnoj djeci i njihovim roditeljima.