JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo je u subotu, 15. 10. 2022. godine podržao kolektivno stručno usavršavanje odgajateljica PU „Amel i Nur“ i PU Dječiji vrtić „Sveta Obitelj“ u prostoru PU „Amel i Nur“-Amel, Ilidža. Direktorica Instituta, g-đa Senada Salihović i g-đa Mirsada Šahbegović, pomoćnica direktora za plan, analizu, pravna i opća pitanja su svojim dolaskom i druženjem sa direktoricom PU „Amel i Nur“, g-đom Edisa Habota, pomoćnicom direktora PU Dječiji vrtić „Sveta Obitelj, g-đom Draganom Peka-Guska, odgajateljicama i stručnim saradnicima predškolskih ustanova podržale ovakav vid kolektivnog stručnog usavršavanja, poslavši poruku o značaju prvog stepena odgoja i obrazovanja- ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ali i važnosti u budućem odrastanju djeteta. Izrazile su želju za daljnjom saradnjom i podrškom Instituta koji će im pomoći u njihovim prijedlozima za unaprjeđenje odgojno-obrazovnog rada u predškolskim ustanovama Kantona Sarajevo i ličnom, profesionalnom razvoju odgajatelja/ica i stručnih saradnika/ca.
Autorice radionice modula „Dijete u svijetu muzike“, prof. dr. Merima Čaušević, (Pedagoški fakultet u Sarajevu) i mr.sc. Abida Kapetanović, (uposlenica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS) su realizirale aktivnosti objavljene u priručniku „Učimo i igramo se“, podržano od strane Caritasa Švicarske, a u sklopu projekta „Predškolsko obrazovanje za svu djecu-PEACH; 2018.-2021. godina. Kroz teorijski prikaz značaja muzike u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, praktične primjere i vježbe koje su bile sastavni dio radionice, podstakle su odgajateljice da usavrše svoje kompetencije, a sve u cilju jačanja profesionalnog razvoja. Muzički sadržaji su od posebnog značaja u integriranim sadržajima, a veliki značaj ima odgajatelj u realizaciji i primjeni muzičkih sadržaja u integriranom poučavanju.
Modul Dijete u svijetu muzike služi kao vodilja u praktičnoj primjeni muzičkih aktivnosti u predškolskom odgoju i obrazovanju koje studenti mogu koristiti u svojim praksama učenja i poučavanja, a odgajatelji za stručna usavršavanja u procesu cjeloživotnog učenja. Odgajateljicama, učesnicama radionice su dodijeljeni certifikati za stručno usavršavanje pod pokroviteljstvom JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.

Sektori