Završna radionica projekta “Fraktalni crtež”

U prostorijama Općine Centar dana 15. 12. 2023. godine održana je završna radionica projekta “Fraktalni crtež” koji je uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo i Općine Centar u predškolskim ustanovama sa područja pomenute Općine provelo Udruženje “Prijateljice”.
Značaj Projekta „Fraktalni crtež” stoji u funkciji rane detekcije i intervencije kod poremećaja u ponašanju djece u predškolskim ustanovama Kantona Sarajevo — Općina Centar, imajući u vidu izuzetnu važnost uloge odgajatelja, pedagoga i psihologa u zdravom odrastanju djeteta. Glavni cilj projekta jeste u što ranijoj dobi započeti ranu detekciju i intervenciju u predškolskim ustanovama i dosadašnju granicu s osnovnih škola pomjeriti na predškolske ustanove.
Neki od elemenata crteža kroz koji se mogu izraziti emocije jesu pokret (potez može biti smiren, agresivan, nervozan), boja (topla, hladna), različiti materijali (npr. „tvrda” olovka nasuprot „mekom” ugljenu) i kompozicija (npr. bogata ili siromašna detaljima, organizirana, haotična). Kroz crtanje dijete prenosi unutarnji svijet u vanjski. Za razliku od govora, crtež je trajna zabilješka unutarnjeg procesa i uvijek mu se može iznova vraćati.
Završnoj radionici prisustvovala je i predstavnica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.

Sektori