Specifičnosti pristupa učenicima sa senzornim teškoćama

U srijedu, 15. 11. 2023. godine, realizirano je stručno usavršavanje za asistente u odjeljenju/grupi u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo na teme: “Specifičnosti pristupa učenicima sa senzornim teškoćama u odgojno-obrazovnom procesu” i “Izazovi i aktuelnosti u oblasti asistivne tehnologije”.
Pomenute teme realizirali su: dr. Selmir Hadžić, mr. sci. Azur Kuduzović i dr. Maja Srzić, a prisutnim asistentima su se obratili Samela Alagić, viši saradnik za dobrobit djece, i Edin Mujkanović, viši saradnik za podršku djeci i učenicima s teškoćama, zaposleni u JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo i dali upute za dalju saradnju.
Na ovom stručnom usavršavanju u organizaciji JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja prisustvovalo je 285 učesnika. Ovo je bio nastavak stručnog usavršavanja za ovu ciljanu skupinu, na kojem je bilo govora o stručnoj podršci i o praktičnim primjerima u radu s učenicima iz spektra autizma i s intelektualnim teškoćama. Prisutni su imali priliku, u plenarnoj formi, aktivno sudjelovati i postavljati konstruktivna pitanja, ali i davati korisne sugestije.
Primarni cilj ovog stručnog usavršavanja jeste da se asistentima u odjeljenju/grupi koji u odgojno-obrazovnom procesu rade s učenicima s teškoćama, posebno s učenicima oštećenog sluha i vida, pruži stručna podrška, da im se ukaže na specifičnosti u pristupu ovoj populaciji, kao i da se upoznaju s izazovima i aktuelnostima u oblasti asistivne tehnologije.
 
 

Sektori